Tensiune maximă în Franța: Începe campania electorală pentru alegeri anticipate

Sursa: X

Luni a început campania electorală în Franţa pentru alegerile parlamentare anticipate, pe care sondajele de opinie sugerează că le va câştiga partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, în timp ce alianţa centristă a preşedintelui Emmanuel Macron va fi pe locul trei, în spatele unei coaliţii ample de stânga, relatează Reuters, citată de News.ro.

Incertitudinea politică a declanşat o vânzare a obligaţiunilor şi acţiunilor franceze după ce Macron a convocat în mod neaşteptat alegerile, ca urmare a înfrângerii zdrobitoare suferite de partidul său centrist aflat la guvernare în faţa RN-ului lui Marine Le Pen în alegerile pentru Parlamentul European.

Pariul lui Macron, care a prins alte partide cu garda jos, având doar trei săptămâni pentru a se pregăti pentru scrutin, s-ar putea întoarce însă împotriva lui, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Journal du Dimanche. RN, eurosceptic şi anti-imigraţie, ar obţine 35% din voturi în primul tur de scrutin din 30 iunie, în timp ce alianţa fragilă, încropită în grabă, a stângii este cotată cu 26% şi doar 19% din voturi ar reveni formaţiunii lui Macron.

Al doilea tur de scrutin va avea loc la 7 iulie.

Campania oficială a început luni, după o săptămână în care partidele s-au grăbit să prezinte candidaţi şi să încheie alianţe.

Aliaţii lui Macron au repetat avertismentele că o victorie a RN, sau a stângii, ar putea crea o criză financiară. O victorie pentru oricare dintre cele două extreme ar fi catastrofală pentru Franţa, pentru economia şi locurile de muncă, a declarat premierul Gabriel Attal la radio RTL.

Macron şi-a reunit duminică seară miniştrii şi consilierii cheie pentru a discuta despre alegeri, a declarat o sursă care a participat la întâlnire, adăugând că aceştia au decis să nu prezinte niciun candidat în aproximativ 60 de circumscripţii electorale – din 577 – unde au considerat că un alt candidat al curentului majoritar este într-o poziţie mai bună pentru a câştiga.

Dar un consens vechi de zeci de ani între partidele mainstream de a-şi uni forţele pentru a ţine extrema dreaptă departe de putere pare să se fi dezintegrat, iar unii din tabăra lui Macron şi-au exprimat public îndoielile cu privire la miza alegerilor anticipate.

„Aceasta (dizolvarea parlamentului) este decizia preşedintelui, este prerogativa sa”, a declarat duminică ministrul de finanţe Bruno Le Maire la radio France Inter. „Ceea ce observ este că a creat în ţara noastră, în rândul francezilor, peste tot, îngrijorare, neînţelegere, uneori furie. Este ceea ce văd în rândul alegătorilor noştri”, a adăugat el.

RN, care a declarat deja că va reduce TVA-ul la energie şi va scădea vârsta de pensionare, urmează să îşi detalieze programul economic în zilele următoare.

Macron și pacientul francez: O operație cu risc ridicat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here