Agenția de știri sud-coreeană: Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură cu Sudul. Phenianul amenință cu trimiterea armatei la graniță

Foto: Flickr

O explozie puternică a fost auzită marți dimineață în orașul Kaesong, în Coreea de Nord, aflat la granița cu Coreea de Sud, transmite agenția sud-coreeană Yonhap.

La scurt timp după explozie, a fost observată o coloană de fum în apropiere de zona industrială din oraș.

Potrivit Yonhap, regimul de la Phenian ar fi aruncat în aer intenționat biroul de legătură dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Nu se cunosc informații cu privire la victime.

Biroul era gol din ianuarie, în urma impunerii unor restricţii împotriva noului coronavirus.

Biroul a fost deschis în urma unui summit între Kim şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

„Distrugerea violentă a sediului Biroului de Legătură, la Kaesong, este o lovitură simbolică aplicată reconcilierii şi cooperării intercoreene”, apreciază un profesor de la Universitatea Ewha din Seul, Leif-Eric Easley.

„Este dificil să vedem cum poate un asemenea comportament poate ajuta regimul lui Kim să obţină ceea ce vrea de la lume, însă este clar că asemenea imagini vor fi folosite în propaganda internă”, apreciază el.

Context

Informația vine la puțină vreme după ce Armata Coreei de Nord a avertizat că este pregătită să intre în zona demilitarizată care o separă de Sud, iar Seulul a transmis că lucrează împreună cu Statele Unite pentru a monitoriza situaţia, scrie BBC.

Ameninţarea este, parţial, un răspuns la propaganda trimisă din Sud de grupuri de dezertori. 

În weekend, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a spus că a ordonat armatei să se pregătească pentru acest pas, iar acum reprezentanţii acesteia spun că totul e pregătit pentru „a transforma linia frontului într-o fortăreaţă şi a creşte vigilenţa militară”.

Tensiunile dintre cele două ţări au crescut de mai multă vreme şi din cauza unor manifeste trimite pste granită, de obicei, cu baloane.

Marţi, Armata nord-coreeană a spus că studiază „un plan de acţiune” pentru a se muta „în zone care au fost demilitarizate”. Statul Major a transmis că este în „alertă maximă” şi gata să implementeze „rapid şi în detaliu” orice decizie a Guvernului.

Ministerul sud-coreean al Apărării a răspuns marţi noilor ameninţări spunând că lucrează cu SUA pentru a monitoriza mişcările militare ale Nordului.

Nordul şi Sudul sunt separate de aşa-numita zonă demilitarizată (DMZ), o zonă tampon de-a lungul graniţei care separă cele două ţări de la Războiul Coreean din anii 1950.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here