Judecătorul Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare, a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București, dezvăluie Emilia Șercan în PressOne.

Potrivit sursei citate, Netejoru a avut nevoie de doar trei cărți pentru încropirea lucrării intitulate “Particularități manageriale în cooperarea polițienească internațională pentru prevenirea spălării banilor”, care i-a adus titlul de doctor.

Cel puțin 140 din totalul de 294 de pagini ale tezei sunt reproduse din volume semnate de chestorul Costică Voicu, fost șef al Poliției Române și fost rector al Academiei de Poliție. Voicu a fost și unul dintre referenții din comisia de susținere care i-a acordat titlul lui Netejoru, fără a observa că doctorandul a plagiat masiv din cărțile sale, se mai arată în articolul de pe PressOne.

Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, avea să fie condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții.

La solicitarea PressOne, Lucian Netejoru a transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Inspecției Judiciare, că nu dorește să comenteze acest subiect.

Cum a ajuns Lucian Netejoru șef la Inspecția Judiciară

Lucian Netejoru ocupă funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare de la 1 septembrie 2015. Deși mandatul i-a expirat la 1 septembrie 2018, dar a rămas, totuși, la conducerea instituției, ca interimar.

Păstrarea sa în funcție ca interimar s-ar fi făcut la cererea expresă a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit legii, Netejoru are dreptul la încă un mandat de trei ani, pe care îl poate obține doar în urma unui nou concurs.

Acest concurs, însă, nu poate fi organizat pentru moment. Din cauza unor divergențe legate de raporturile de subordonare față de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), regulamentul de funcționare al Inspecției Judiciare a fost suspendat printr-o decizie a Curții de Apel București.

Așa s-a ajuns la ideea ca prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru să se facă prin Ordonanță de Guvern.

Însă înainte de emiterea acestei Ordonanțe, s-a petrecut un moment semnificativ: pe 23 august 2018, Liviu Dragnea a depus o sesizare la Inspecția Judiciară, prin intermediul avocatei sale.

Dragnea solicită ca toate cele trei dosare penale ale sale − atât cele în care a fost condamnat, cât și cel aflat în fază de cercetare la DNA − să fie verificate pentru a se constata dacă protocolul încheiat între SRI și Parchetul General a fost folosit pentru anchetarea sa, potrivit Centrului de Investigații Media.

Doar Inspecția Judiciară sau o instanță poate constata dacă un dosar a fost instrumentat legal sau nu. Liviu Dragnea a ales, deci, să se adreseze Inspecției Judiciare, și nu unei instanțe de judecată.

La 1 septembrie 2018, mandatul lui Lucian Netejoru a expirat.

Două zile mai târziu, pe 3 septembrie 2018, Liviu Dragnea își declara public nemulțumirea față de faptul că mandatul de șef al lui Netejoru, dar și cel al adjunctului său, Gheorghe Stan, nu fuseseră prelungite.

Șeful PSD a cerut imperativ ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să promoveze o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Ca atare, după alte două zile, pe 5 septembrie 2018, Guvernul a emis Ordonanța de Urgență prin care mandatele lui Lucian Netejoru și al lui Gheorghe Stan au fost prelungite, în ciuda opoziției exprimate de Forumul Judecătorilor.

Surse din zona justiției susțin că Lucian Netejoru a fost și încă este susținut de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost vicepreședinte al CSM, în prezent șefa Corpului de Control al Ministerului Justiției.

După intervenția lui Liviu Dragnea pentru prelungirea mandatului său ca interimar, Netejoru pare că și-a găsit un sprijin mult mai puternic.

Comisia de susținere a tezei

Lucian Netejoru și-a susținut public teza de doctorat în 2010. Coordonator i-a fost Ștefania Georgeta Ungureanu, pe atunci profesor universitar la Academia de Poliție.

În 2016, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au deschis un dosar de urmărire penală împotriva lui Ungureanu, cu 21 de capete de acuzare: 9 infracțiuni de înșelăciune, 5 infracțiuni de uz de fals, 6 infracțiuni de participație improprie la abuz în serviciu și o infracțiune de abuz în serviciu.Ancheta a vizat calitatea Ștefaniei Ungureanu (foto) de conducător de doctorat la Academia de Poliție. Ulterior, în rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată, procurorii au susținut că, profitând de poziția sa, ea solicitase și primise de la nouă doctoranzi sume între 1.000 și 15.000 de lei.

Sumele reprezentau taxe de înmatriculare sau de studiu. Cei nouă îi dăduseră banii Ștefaniei Ungureanu, însă ea nu îi virase mai departe Școlii Doctorale a Academiei de Poliție: anchetatorii au descoperit acte de plată false depuse în dosarele doctoranzilor.

În urma unor procese de mediere, unele acuzații au fost retrase. Cu toate acestea, Judecătoria Sectorului 1 a condamnat-o în 2016 pe Ștefania Georgeta Ungureanu la închisoare cu suspendare.

Președintele comisiei de susținere a tezei lui Lucian Netejoru a fost profesorul universitar Țuțu Pișleag, cel care i-a fost coordonator de doctorat lui Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației.

După cum vă amintiți, comisia de susținere a decis să nu-i acorde lui Pop titlul de doctor, din cauză că teza sa conținea elemente de plagiat.

Pișleag a fost referent și în comisia de susținere a tezei lui Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, dar și în cea a lui Dumitru Dumbravă, fost director al Direcției Juridice din SRI.

A mai recenzat și teza de doctorat a fostului premier Mihai Tudose, pe cea a fostului primar Neculai Onțanu și pe cea a judecătoarei Florica Diaconescu, căreia i-a fost retras titlul prin decizie definitivă a CNATDCU.

Referenții care au aprobat acordarea titlului de doctor lui Lucian Netejoru au fost Costică Voicu, fost șef al Poliției Române, Nicolae Jidovu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, devoalat ca fost colaborator al Securității, și Viorel Buța, fost prorector al Universității Naționale de Apărare “Carol I” și membru în controversata Academie de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior.

La chestorul Costică Voicu vom reveni, pentru că Lucian Netejoru a copiat din lucrările acestuia aproape jumătate din teza sa de doctorat.

Cine este Lucian Netejoru

CV-ul oficial al lui Lucian Netejoru de pe site-ul Inspecției Judiciare conține foarte puține informații. De exemplu, data nașterii nu este menționată.

În document se spune că el a absolvit în 1994 Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București, iar în 1996 a devenit judecător.

A fost apoi judecător la Judecătoria Giurgiu (1996-2004) și la Tribunalul Giurgiu (2004-2013), pe care l-a și condus în calitate de președinte.La 1 ianuarie 2014 a devenit inspector la Inspecția Judiciară, iar un an și jumătate mai târziu, a ajuns în fruntea instituției.

Lucian Netejoru este mason, apartenență care a fost confirmată printr-o anchetă penală instrumentată de DNA și printr-o decizie a Curții de Apel București.

Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă în acest moment din magistratură în urma unor acțiuni disciplinare inițiate de Inspecția Judiciară, este cea care a reclamat la DNA că Lucian Netejoru nu menționase în declarația de interese faptul că este membru în Marea Lojă Națională a României.

DNA a clasat acest dosar pe motiv că “fapta s-a prescris”. Adică, Netejoru era mason, dar nu a mai putut fi tras la răspundere, deoarece intervenise prescripția faptei.

El a contestat această decizie, încercând să convingă instanța că “fapta nu există”, însă cererea i-a fost respinsă.

Camelia Bogdan este judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la închisoare cu executare. Prima ei excludere din magistratură a venit în urma unei reclamații depuse de FACIAS, asociație înființată de Dan Voiculescu.

Ancheta disciplinară făcută în prima fază de Inspecția Judiciară nu confirma acuzațiile FACIAS, însă Lucian Netejoru a infirmat decizia inspectorului care anchetase cauza. În baza semnăturii sale, cazul a fost trimis la secția de judecători a CSM, care a votat excluderea Cameliei Bogdan din magistratură.

Judecătoarea a câștigat procesul intentat CSM la Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost reprimită în rândul magistraților, însă a fost exclusă din nou la începutul acestui an.

Toate documentele semnate de Lucian Netejoru în calitate de inspector-șef al Inspecției Judiciare poartă mențiunea “judecător dr.” înaintea numelui.

Însă, titlul de doctor pe care Netejoru îl folosește a fost obținut printr-un ”plagiat masiv”. Aproape întreaga lucrare este copiată, iar sursele pot fi identificate cu mare ușurință, mai scrie PressOne.

Detaliile despre plagiat și dovezile pot fi citite în articolul integral de pe PressOne.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here