The Moscow Times: Armata rusă începe exerciții pentru lovituri nucleare tactice

La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat că va folosi „toate mijloacele” pentru a menține controlul asupra teritoriilor ucrainene anexate, armata rusă a decis să înceapă exerciții cu arme nucleare tactice, scrie The Moscow Times, citat de onet.pl.

Exercițiile tactice ale formațiunilor de rachete ale Flotei Baltice ce folosesc sistemele de rachete Iskander-M au început astăzi în regiunea Kaliningrad. Rachetele Iskander, capabile să tragă atât rachete de croazieră, cât și rachete balistice, inclusiv cu focoase nucleare, „vor efectua mai multe serii de lansări asupra țintelor critice ale inamicului convențional”, a spus Interfax.

Sistemele vor trebui să practice „încărcarea muniției”, precum și retragerea înainte de o posibilă lovitură de răzbunare. În acest scop, „soldații vor exersa un complex de sarcini cu schimbări repetate ale pozițiilor de tragere” – explică Marina Rusă.

Totodată, în Marea Baltică, vor avea loc exerciții aeriene și tactice, în cadrul cărora echipajele avioanelor Su-24, Su-30SM, Su-30SM2 și Su-27 vor trebui să exerseze lovirea lansatoarelor de rachete de croazieră și a bombardierelor strategice inamice, a bazelor, precum și „găsirea și urmărirea” submarinelor adverse.

Exercițiile urmează unor serii de amenințări nucleare voalate și directe din partea oficialilor ruși, inclusiv din partea președintelui Putin. Acesta, anunțând mobilizarea pe 21 septembrie, a acuzat Occidentul de șantaj nuclear și a promis un răspuns sub forma unor „diverse mijloace de distrugere”, despre care a spus că sunt mai avansate la anumite capitole decât cele ale NATO.

O săptămână mai târziu, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia „are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar” și „va face orice” pentru a împiedica vecinii inamici – în special Ucraina – să le posede.

Pe 1 octombrie, președintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov, a cerut folosirea „armelor nucleare de mică putere” împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, „măsuri drastice” sunt necesare după o serie de înfrângeri ale armatei ruse și mai ales după capitularea orașului Lyman.

Raza de acțiune declarată a rachetelor Iskander este de 500 km. Datorită acestui fapt, ele pot atinge ținte în vestul Ucrainei, Polonia, în statele baltice și, de asemenea, pot ajunge și în Suedia și în Germania, inclusiv la Berlin. Cu toate acestea, SUA consideră că una dintre rachetele complexului – 9M729 – este capabilă să zboare mult mai departe și să amenințe țările vest-europene. Acesta este motivul pentru care Washington s-a retras din tratatul INF în 2019, care a pus capăt armelor nucleare tactice în Europa, în a doua jumătate a anilor 1980.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here