The Telegraph: Noi documente arată că cercetătorii din Wuhan voiau să elibereze particule modificate de virus în populaţiile de lilieci pentru a le vaccina

Institutul de Virusologie din Wuhan şi cercetători americani au depus propuneri de eliberare a unor particule modificate de coronavirus în populaţiile de lilieci chineze pentru a le inocula împotriva unor boli ce puteau face saltul la oameni, se arată în documentele unor granturi solicitate în 2018, relatează The Telegraph.

Cu un an şi jumătate înainte de apariţia primelor cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 cercetătorii chinezi şi americani au depus planuri privind eliberarea unor nanoparticule penetrante la nivelul pielii şi aerosoli conţinând „proteine spike-himere noi” ale unor coronavirusuri în peşterile din provincia Yunnan.
De asemenea, ei intenţionau să creeze virusuri-himere modificate genetic pentru a fi mai infecţioase pentru oameni şi au înaintat aceste propuneri în solicitarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari americani din partea Agenţiei pentru Proiecte Avansate de Cercetare în domeniul Apărării (DARPA).
Potrivit documentelor, a căror autenticitate a fost confirmată de un fost oficial al administraţiei Trump, ei căutau să introducă aşa-numite „cleavage sites” specific umane (enzime de activare a proteinelor) în coronavirusurile liliecilor pentru a le întări capacitatea de a pătrunde în celulele umane.
Această caracteristică evolutivă a virusului la locul de separare a proteinei spike, responsabil pentru infecţiozitatea lui,  i-a nedumerit pe oamenii de ştiinţă care au examinat secvenţele genetice ale virusului.
Documentele arată şi îngrijorările echipei cu privire la programul de vaccinare, motiv pentru care a menţionat că va „efectua activităţi educaţionale … astfel încât să existe o înţelegere publică a ceea ce facem şi de ce o facem, în special din pricina practicii de consum al cărnii de liliac în regiune ”.
Documentele au fost publicate de site-ul Drastic ce are în spate o echipă de oameni de ştiinţă din toată lumea, mulţi anonimi, care investighează originile pandemiei de COVID-19.
„Pentru că am descoperit în această propunere o discuţie despre planuri de introducere a unor ‘cleavage sites’ specific umane, se impune o examinare a plauzibilităţii unei eventuale inserţii artificiale de către comunitatea ştiinţifică”, se arată într-un comunicat al Drastic. .
Cercetătorii propuneau şi ideea amestecului unor tulpini naturale periculoase ale coronavirusului cu variante mai infecţioase dar care nu ar produce forme severe de boală.
Semnatarul este zoologul britanic Peter Daszak de la ONG-ul american EcoHealth Alliance – ce se ocupă de cercetarea legăturilor dintre bolile oamenilor şi animalelor şi sănătatea mediului – care a colaborat îndeaproape cu Institutul de Virusologie din Wuhan în cercetări asupra coronavirusurilor de la lilieci.
Din această echipă mai făceau parte Shi Zhengli supranumită „femeia cu lilieci” dar şi cercetători americani de la University of North Carolina şi United States Geological Survey National Wildlife Health Centre.
Darpa a refuzat grantul motivând: „este clar că proiectul coordonat de Peter Daszak riscă să pună în pericol comunităţile locale” – şi avertizând că echipa nu a luat suficient în considerare pericolele asociate îmbunătăţirii genetice a unui virus (experimente privind adăugarea de funcţii) sau eliberării unui vaccin pe calea aerului.
Angus Dalgleish, profesor de oncologie la St Georges, Universitatea din Londra, care a luptat pentru publicarea unor lucrări arătând că Institutul de Virologie din Wuhan (WIV) desfăşoară cercetări privind „adăugarea de funcţii” de ani de zile, e de părere că e posibil ca ei să-şi fi dus proiectul mai departe chiar şi fără finanţare.
„Cercetările privesc în mod clar un câştig de funcţie, modificările sitului de scindare şi lustruirea noilor virusuri pentru a spori susceptibilitatea celulelor umane în mai mult de o linie celulară”, a spus el.
Daszak a fost, de asemenea, în spatele unei scrisori publicate în The Lancet anul trecut, care practic a pus capăt dezbaterii ştiinţifice asupra originilor Covid-19, notează Telegraph.
Viscount Ridley, co-autorul unei cărţi despre originea Covid-19 ce urmează să fie lansată în noiembrie, care a solicitat în mai multe rânduri o investigaţie suplimentară asupra cauzelor pandemiei în Camera Lorzilor, a spus: „Mai bine de un an am făcut eforturi repetate să-i pun întrebări lui Peter Daszak dar n-am avut un răspuns.
Acum se dovedeşte că a fost autorul acestei informaţii vitale despre cercetarea virusurilor la Wuhan, dar a refuzat să o împărtăşească lumii. Sunt furios. La fel ar trebui să fie şi restul lumii.
Peter Daszak şi Alianţa EcoHealth (EHA) au propus injectarea de coronavirusuri himerice mortale colectate de Institutul de Virologie Wuhan în şoareci umanizaţi şi ‚liliecizaţi’ şi multe alte lucruri.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here