WASHINGTON POST: Aliații lui Trump din Ucraina sunt oligarhi corupți și marionete rusești

Sursa: Facebook

Președintele Trump are dreptate în legătură cu Ucraina într-o singură privință: timp de mulți ani politica țării a fost dominată de o luptă complexă și murdară purtată în jurul corupției. Iată versiunea scurtă: o mișcare slab poziționată formată din activiști ai societății civile, jurnaliști și parlamentari liberali, cu un sprijin sporadic din partea guvernelor occidentale, s-a luptat cu oligarhi – mulți dintre ei având legături cu Rusia sau crima organizată – și cu oficialii guvernamentali compromiși care îi protejează. Cel mai frecvent, reformatorii au fost învinși.

Ceea ce nu explică dl Trump este faptul că el și avocatul său, Rudolph W. Giuliani, s-au poziționat de parte celor răi în această luptă: rușii, oligarhii și oficialii compromiși. Poveștile false pe care le spun ei despre Joe Biden și alți democrați americani sunt rezultatul acestei alianțe prost calculate.

Dl Giuliani are un istoric de afaceri cu ucraineni apropiați de Rusia și cu fostul președinte Viktor Ianukovici, o marionetă a președintelui rus Vladimir Putin care, după ce a fost alungat de la putere de o revoltă populară în 2014, a fost acuzat de furtul a milioane de dolari. Pentru a-și obține acuzațiile fabricate de fărădelegi, dl Giuliani s-a bazat pe doi foști procurori ucraineni, ambii inamici ai mișcării reformatoare, acuzați la rândul lor de oficiali occidentali de blocarea unor anchete anticorupție.

Viktor Șokin, forțat să plece din funcția de procuror general în 2016 printr-o intervenție a vicepreședintelui de la acea dată Joe Biden, i-a spus dlui Giuliani că el investigase o companie ucraineană de gaze care îi oferise o poziție în conducerea ei lui Hunter, fiul dlui Biden. Dl Giuliani a transmis apoi această poveste presei de dreapta. Ce nu s-a spus atunci este că intervenția dlui Biden făcea parte dintr-o campanie amplă a reformatorilor ucraineni, guvernelor europene și instituțiilor financiare internaționale de a-l îndepărta din funcție pe dl Șokin, care bloca inculparea unor oficiali și oligarhi corupți. Procurorul care l-a înlocuit pe dl Șokin, Iurii Luțenko, avea ulterior să declare public că respectiva companie de gaze nu era investigată la momentul intervenției dlui Biden și că nu se cunoaște vreo ilegalitate comisă de Joe sau Hunter Biden. Însă dl Luțenko avea și el propriile sale răfuieli. Și el era în război cu activiștii liberali, inclusiv un ONG anticorupție și Serhii Leșcenko, un parlamentar și jurnalist liberal. Aceștia acuzau că și acest procuror general blochează anchete anticorupție, iar acuzațiile erau sprijinite de ambasadoarea americană la Kiev, Marie Yovanovitch, o diplomată de carieră.Dl Luțenko i-a furnizat dlui Giuliani o altă poveste falsă: anume că dl Leșcenko, cel care a expus plățile ilegale făcute de partidul dlui Ianukovici către președintele campaniei Trump din 2016, Paul Manafort, a făcut acea dezvăluire la instigarea ambasadei americane și a finanțistului George Soros, printre alții. El a susținut totodată că ambasadoarea americană, dna Yovanovitch, i-ar fi dat o listă cu oameni care nu trebuiau puși sub urmărire – acuzație respinsă de Departamentul de Stat drept „o plăsmuire flagrantă”.Deși dl Luțenko nu a adus nici o dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, domnii Giuliani și Trump au tot bătut monedă cu acuzația cum că dezvăluirea despre dl Manafort a fost un complot democrat vizând subminarea campaniei dlui Trump. Între timp, dl Giuliani s-a apucat de o campanie împotriva taberei reformatoare. El l-a forțat pe noul președinte Volodimir Zelenski să rupă legăturile cu dl Leșcenko și a pus la cale rechemarea prematură din post a dnei Yovanovitch.Dl Zelenski, un neofit politic, a fost ales pe baza promisiunii că va termina o dată pentru totdeauna cu corupția din țară. Unul dintre primele sale gesturi a fost să ceară parlamentului revocarea dlui Luțenko. Cerându-i să investigheze „corupția” domnilor Biden și Leșcenko, domnii Trump și Giuliani încearcă evident, oneros, să lovească într-un potențial contracandidat al dlui Trump la alegerile prezidențiale din 2020. Dar, procedând astfel, ei sprijină totodată interesele acelora din Ucraina care caută să-i apere pe oligarhii corupți și să blocheze reforma autentică.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here