Tortură și răpire. Povestea de thriller a mariajului distrus dintre emirul Dubaiului și prinţesa Haya a Iordaniei

Răpire, întoarcere forțată, tortură și o campanie de intimidare. Acestea sunt ingredientele morbide ale mariajului dintre emirul Dubaiului, Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, și prințesa Haya. O căsnicie demnă de un thriller, care a ținut prima pagină a ziarelor de scandal.

Emirul din Dubai a ordonat răpirea a două dintre fiicele lui şi a „intimidat-o” pe una dintre soţiile sale, prinţesa Haya a Iordaniei, determinând-o astfel să fugă în Marea Britanie, a anunţat joi justiția britanică, relatează AFP.

Aceste concluzii ale unui judecător londonez au fost făcute în cadrul unui proces între Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, în vârstă de 70 de ani, care este şi şeful guvernului din Emiratele Arabe Unite, şi prinţesa Haya, în vârstă de 45 de ani.

Aceasta din urmă, devenită în 2004 cea de-a şasea soţie a suveranului din Dubai, a făcut senzaţie pe plan internaţional în vara anului trecut când a reuşit să fugă la Londra, luând cu ea pe cei doi copii ai cuplului, în prezent în vârstă de opt şi 12 ani.

Divorț în secret

Prinţesa Haya a demarat o procedură judiciară inedită împotriva soţului ei, de care, potrivit spuselor sale, ar fi divorţat în secret la începutul anului 2019. Ea a cerut judecătorului pentru chestiuni familiale de la Înalta Curte de Justiţie din Londra o măsură de protecţie împotriva unei căsătorii forţate ce l-ar putea viza pe unul dintre cei doi copii ai cuplului.

De asemenea, prinţesa Haya a cerut să beneficieze şi de o măsură de protecţie împotriva brutalităţii şi a solicitat custodia copiilor.

La rândul său, şeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum a solicitat revenirea copiilor săi în Emiratele Arabe Unite.

În concluziile formulate asupra anumitor puncte procedurale, judecătorul londonez a considerat că emirul „a acţionat, începând de la sfârşitul anului 2018, într-o manieră ce a vizat intimidarea şi înfricoşarea prinţesei Haya”.

În această procedură judiciară, prinţesa Haya a cerut justiţiei să se pronunţe mai ales în ceea ce priveşte soarta altor două fete, Shamsa şi Latifa, pe care emirul din Dubai le are cu o altă soţie.

Potrivit judecătorului, şeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum „a ordonat şi orchestrat” răpirea fiicelor sale Shamsa şi Latifa.

Reacția emirului

Într-un comunicat, emirul a denunţat însă această hotărâre „care, inevitabil, relatează doar o versiune a situaţiei” şi „nu îi protejează pe copii de atenţia mass-media”, solicitând în acelaşi timp presei să respecte viaţa privată a familiei sale.

În martie 2018, Latifa al-Maktoum, în vârstă de 32 de ani, anunţat într-un videoclip difuzat pe YouTube că dorea să fugă din ţara sa.

În pragul lacrimilor, prinţesa spunea că a fost „torturată” şi „încarcerată timp de trei ani” de tatăl ei, după o primă tentativă de evadare realizată în perioada adolescenţei sale în 2002. În acelaşi mesaj video, ea şi-a criticat tatăl spunând că acesta „se gândeşte doar la imaginea lui” şi „a distrus vieţile multor persoane”.

„Am făcut acest video în cazul în care încercarea mea va eşua”, a spus ea. Clipul a fost încărcat pe YouTube pentru că tentativa de evadare, demnă de un thriller şi începută pe 24 februarie 2018, a eşuat într-adevăr, într-o manieră spectaculoasă.

„Drogată” și „închisă”

Guvernul din Dubai a sfârşit prin a rupe tăcerea despre acea evadare ratată pe 17 aprilie 2018, confirmând că prinţesa Latifa a fost „readusă” în sânul familiei sale şi că se simte „bine”.

Atunci când avea vârsta de doar 18 ani, sora ei Shamsa, care s-a născut în 1981, a încercat la rândul ei să fugă de tatăl său în 2000, când se afla într-o vacanţă în Anglia. Conform declaraţiilor făcute de Latifa, sora ei a fost găsită după două luni; ea fost „drogată”, adusă la Dubai cu un avion privat, şi „închisă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here