Trei infanterişti marini americani, arestaţi pentru participare la asaltul asupra Capitoliului

Trei infanterişti marini americani au fost arestaţi pentru participarea la asaltul asupra Capitoliului din Washington, la 6 ianuarie 2021, potrivit documentelor judiciare consultate vineri de postul de televiziune CNN.

Unul dintre cei trei arestaţi, caporalul Micah Coomer, a publicat imagini pe reţelele sociale din interiorul clădirii, în ziua atacului, ceea ce a determinat FBI să-i verifice contul şi să descopere că trimisese mesaje altui utilizator în care scria că se aşteaptă la un al doilea Război Civil.

Coomer lucrează ca inginer de sisteme de recunoaştere la divizia de informaţii secrete a infanteriştilor marini din Camp Pendleton, statul California.

Potrivit CNN, ceilalţi doi camarazi ai lui Coomer au fost identificaţi drept sergentul Joshua Abate, analist în comunicaţii speciale la batalionul de suport în decriptare la Fort Meade, în statul Maryland, şi sergentul Dodge Dole Hellonen, analist în comunicaţii speciale la Camp Lejeune, statul Carolina de Nord, relatează Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Corpului de Infanterişti Marini din SUA a declarat vineri pentru CNN că instituţia este la curent cu ancheta şi cooperează deplin cu autorităţile judiciare.

Potrivit înregistrării video din ziua atacului, Coomer şi cei doi camarazi ai săi au intrat în rotonda Capitoliului, au aşezat o şapcă roşie cu mesajul MAGA (Make America Great Again, sloganul fostului preşedinte republican Donald Trump) pe una dintre statui şi şi-au făcut o fotografie cu ea. Trio-ul a petrecut aproape o oră în interiorul clădirii, potrivit documentelor judecătoreşti.

La 6 ianuarie 2021, instigaţi de acuzaţiile false de fraudă electorală vehiculate de Trump, mii de oameni au pătruns cu forţa în clădirea Capitoliului din Washington, pentru a încerca să împiedice ratificarea victoriei în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020 a democratului Joe Biden. Atacul s-a soldat cu cinci morţi şi cu rănirea a 140 de agenţi.

Recent, o comisie legislativă bipartizană din Camera Reprezentanţilor din SUA a recomandat Departamentului de Justiţie să-l ancheteze pe Trump pentru rolul acestuia în asalt, considerându-l principalul responsabil pentru violenţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here