Trei moldoveni și doi sirieni de origine kurdă, inculpați în Bulgaria pentru atentatul de la Istanbul

A man, charged for supporting terrorist acts in connection with an explosion in central Istanbul, is escorted to the courtroom, Sofia, Bulgaria, November 19, 2022. REUTERS/Stringer

Procurorii bulgari au pus sub acuzare cinci persoane pentru sprijinirea actelor teroriste, în legătură cu o explozie din centrul Istanbulului care a ucis şase persoane pe 13 noiembrie, a declarat sâmbătă procurorul şef al ţării, Ivan Geşev, citat de Reuters.

Trei bărbaţi de origine moldovenească şi un bărbat şi o femeie de origine kurdă siriană au fost reţinuţi de forţele speciale de poliţie bulgare la începutul acestei săptămâni, în urma investigaţiilor şi a cooperării strânse cu procurorii din Turcia vecină, a declarat Geşev, potrivit News.ro.

Cinci persoane au fost acuzate. Acuzaţiile sunt în două grupuri – pentru sprijinirea actelor teroriste dintr-o altă ţară, şi anume atacul de la Istanbul, şi pentru trafic de persoane. Aceşti oameni au fost implicaţi în principal în traficul de persoane peste graniţă (cu Turcia) şi în contrabandă„, a spus Geşev.

Procurorii vor cere unui tribunal bulgar, sâmbătă, să îi reţină pe cei patru bărbaţi, în timp ce pentru femeie va fi căutată o altă opţiune, din cauza stării de sănătate precare, a spus el.
Procurorii turci au cerut deja extrădarea unora dintre presupuşii complici ai exploziei, a adăugat Geşev.

Vineri, un tribunal turc a dispus arestarea preventivă a 17 persoane suspectate de implicare în explozie, inclusiv a presupusului atacator, pe care poliţia l-a identificat drept cetăţeanul sirian Ahlam Albashir.

Niciun grup nu a revendicat explozia, care a rănit şi peste 80 de persoane pe bulevardul Istiklal, o stradă pietonală aglomerată şi istorică.

Guvernul turc a dat vina pe militanţii kurzi pentru explozie, iar poliţia a spus că atacatorul suspect a fost antrenat de militanţii kurzi din Siria.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here