Trudeau îi trântește Rusiei ușa G7 în nas: „Rămâne în afară, iar acest lucru nu se va schimba”

Sursa/Sam Barnes/Collision via Sportsfile

Premierul canadian Justin Trudeau exclude orice participare a Rusiei la viitorul summit G7, aşa cum doreşte preşedintele american Donald Trump, anunţând o amânare sine die a reuniunii, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Rusia a fost exclusă din G7 după invazia Crimeei, acum câţiva ani, şi a continuat să dea lipsă de respect şi să sfideze norme şi reguli internaţionale, iar de aceea Rusia rămâne în afara G7, iar acest lucru nu se va schimba”, a declarat luni, la Ottawa, Justin Trudeau.

Premierul canadian răspundea astfel întrebării unei jurnaliste despre propunerea făcută sâmbătă de către preşedintele american de a invita şi alte ţări la summit, între care şi Rusia.

”Eu am sentimentul că G7 nu reprezintă în mod corect ceea ce se întâmplă în lume. Acesta este un grup de ţări foarte depăşit”, le spunea, sâmbătă, Donald Trump unor jurnalişti la bordul Air Force One, adăugând că i-ar plăcea să invite Rusia, Coreeea de Sud, Australia şi India la o reuniune lărgită a G7 în toamnă.

Trump nu a exclus ca acest summit să aibă loc în septembrie, înainte sau după Adunarea Generală (AG) a ONU, sau ”poate chiar (…) după alegerile” prezidenţiale americane din noiembrie, în care candidează la un al doilea mandat de patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here