Trump anunță că este „foarte” aproape de un acord comercial cu China. Bursa americană reacționează atingând noi maxime

Președintele american Donald Trump a afirmat joi că Statele Unite sunt „foarte aproape” de un acord cu China, după 19 luni de război comercial feroce între primele două puteri economice mondiale, scrie AFP.

„Suntem FOARTE aproape de un MARE ACORD cu China”, a scris pe Twitter președintele american.

„Ei vor, noi vrem de asemenea!”, a adăugat Trump care transmite de mai multe săptămâni semnale contradictorii asupra acestui dosar, creând o anumită nervozitate pe burse. Acesta a evocat recent un eventual compromis după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Beijingul a afirmat joi că negociatorii celor două țări mențin „o comunicare strânsă”, fără alte precizări.

Anunțul președintelui SUA a fost urmat de reacția bursei. Acțiunile americane au recuperat scăderile consemnate în deschiderea tranzacțiilor și au trecut pe creștere imediat după anunțul făcut de Trump, toți cei trei indici de referință atingând noi recorduri intraday.

Bursa new-yorkeză, care deschisese pe roșu, și-a revenit brusc. În jurul orei 10:20 ora locală (17:20 ora României), indicele S&P 500 se tranzacționa la 3.173 puncte, în urcare cu 1% față de referință, după ce anterior a atins un maxim de 3.175,10 de puncte. Dow Jones Industrial Average (DJIA) se aprecia cu 1,06%, la 28.207 de puncte, ușor sub maximul de 28.224 de puncte înregistrat anterior. Indicele Nasdaq Composite, care urmărește evoluția companiilor din tehnologie, consemna un avans de 0,94%, la 8.735,72 de puncte, după ce a urcat până la un maxim de 8.743 de puncte. În Europa, indicele pancontinental a inversat un declin de 0,20% și se aprecia cu 0,76%, la 402,29 de puncte, susținut de creșteri pe toate marile piețe: +0,99% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,20% pentru FTSE 100 de la Londra și +0,86% pentru CAC 40 de la Paris.

Creșterea economică a Chinei, amenințată de războiul comercial cu SUA

Cele două țări se află de aproape doi ani într-un război comercial soldat prin impunerea reciprocă de taxe vamale suplimentare pentru importuri de sute de miliarde de dolari anual.

În absența unui acord, o nouă salvă de taxe vamale de 10% pentru importuri din China de 160 miliarde dolari va intra în vigoare duminică în SUA. Aceste taxe vor viza bunuri până acum scutite precum telefoane mobile, console de jocuri video sau haine de sport.

Pe lângă un eventual acord preliminar, Washingtonul cere Chinei reforme structurale: stoparea subvenționării companiilor publice, deschiderea piețelor publice pentru companiile străine și renunțarea la practica de a impune transferuri de tehnologie.

Beijingul și Washingtonul negociază dur un acord preliminar prin care China ar urma să se angajeze să majoreze achizițiile de produse agricole americane. În contrapartidă, SUA vor renunța la majorarea de taxe prevăzută duminică.

Dar acest acord, anunțat ca iminent de mai multe săptămâni de administrația Donald Trump, întârzie să se concretizeze.

Potrivit Wall Street Journal, Washingtonul a propus Beijingului scăderea cu până la 50% a taxelor vamale americane pentru importuri chinezești de 360 miliarde dolari.

Acest război comercial, care penalizează deja firmele chineze orientate spre export, amenință în prezent creșterea economică a gigantului asiatic. Această creștere a scăzut la 6% în cifre anualizate în trimestrul III, cel mai redus ritm din ultimii 27 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here