Trump insistă pe extinderea NATO în Orientul Mijlociu: „Am numi-o NATOME. Ce nume frumos!”

Preşedintele american Donald Trump, care a criticat în repetate rânduri NATO, doreşte să renoveze Alianţa Nord-Atlantică atât pe fond – prin primirea unor noi membri, dar şi ca forrmă – printr-o schimbare a numelui blocului militar occidental, relatează The Huffington Post, potrivit News.ro.

Pe fondul tensiunilor exacerbate între Statele Unite şi Iran şi gafei cu privire la retragerea trupelor americane din Irak, Trump aprecia joi că Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic este necesar „să se implice mai mult” în Orientul Mijlociu, unde prezenţa americană este controversată.

„Cred că NATO ar trebui să fie lărgită şi că trebuie să includem Orientul Mijlociu. Absolut”, declara preşedintele american. „Şi ne putem întoarce acasă, în mare parte, şi folosi NATO” la faţa locului, adăugat el.

„Mă pricep la nume, nu?”

Iar numele noii organizaţii astfel constituite este de stabilit – „NATO şi adaugi apoi «ME» – pentru Orientul Mijlociu”, declara preşedintele presei la Casa Albă. În engleză, abrevierea ar deveni NATOME, prin adăugarea „ME” („Middle East”).

„Am numi-o NATOME. Ce nume frumos! Mă pricep la nume, nu?”, se felicita el, citând alt exemplu – „USCMA”, sigla engleză a acordului de liber-schimb cu Canada şi Mexic care urmează să înlocuiască NAFTA (Alena), denunţat de administraţia Trump. „USMCA. Ca cântecul YMCA”, s-a amuzat Trump.

Potrivit lui Trump, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost „foarte entuziasmat” de această idee.

Purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a anunţat ulterior că au început discuţii în vederea unei consolidări a trupelor NATO în Orientul Mijlociu.

„O delegaţie NATO se află la Departamentul de Stat pentru a discuta un rol sporit al Alinaţei Nord-Atlantice în Irak, potrivit dorinței preşedintelui în vederea unei mai bune împărţiri a poverii, în toate eforturile noastre de apărare colectivă”, anunţa ea.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here