Trump nu mai lasă loc de interpretare privind petrolul din estul Siriei: „Putem să facem ce vrem cu el”

Statele Unite vor să se retragă din Siria, dar doresc să păstreze petrolul sirian, a declarat președintele american Donald Trump la summitul NATO de la Londra.

„I-am înfrânt pe ISIS. Nimeni nu credea că o să reușim așa repede, dar eu am reușit. Și am păstrat petrolul. Petrolul i-a întreținut pe jihadiștii ISIS. Nu vreau să patrulez o graniță cu probleme de sute de ani. Vreau să mă retrag de acolo, dar vreau să păstrez petrolul. Avem petrolul și putem să facem ce vrem cu el”, a afirmat Trump într-o conferință de presă comună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

În octombrie, în timpul retragerii trupelor americane din nordul Siriei și mutarea lor spre est, pe fondul operațiunii „Izvorul Păcii”, desfășurată de Turcia, Donald Trump  a identificat petrolul sirian drept o prioritate de securitate naţională a Statelor Unite şi s-a angajat să desfăşoare trupe pentru protejarea rezervelor de petrol ale ţării.

Afirmațiile lui Trump au suscitat atunci o reacție nervoasă din partea Rusiei, care susține regimul de la Bashar al-Assad. Ministerul rus al Apărării a criticat planul Statelor Unite de a menţine şi amplifica prezenţa militară americană în estul Siriei, calificându-l drept „banditism internaţional de stat”, motivat de dorinţa de a-i proteja pe contrabandiştii de petrol, nu de preocupări de securitate reale.

Cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO se reunesc marţi la Londra pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Alianţei Nord-Atlantice, umbrită însă de dispute referitoare la scopul şi direcţia sa strategică.

Pe parcursul a două zile, reuniunea va declanşa un „proces de reflecţie” destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here