Trump și-a petrecut ultima zi de mandat ferindu-se de ochii publicului

Sursa: Facebook

Donald Trump își încheie ultima zi plină de mandat așa cum și le-a petrecut și pe cele de după evenimentele violente de la Capitoliul din Washington pe care le-a instigat într-o ultimă și disperată încercare de a mai rămâne la putere – ascunzându-se de public și prăbușit în sondajele de încredere, relatează Business Insider.

Donald Trump aproape că a dispărut de pe scena publică în ultimele zile ale președinției sale haotice. De când susținătorii săi au atacat Congresul american în timpul procedurii de validare a alegerilor, președintele american în funcție nu a mai avut nicio apariție publică.

Subalternii săi au descris starea de spirit a președintelui din ultimele zile – Trump este furios și izolat la Casa Albă. CNN scria săptămâna trecută că persoanele care îl consiliază au decis să facă în așa fel încât să reducă cât de mult posibil aparițiile sale publice pentru a evita ca acesta să facă declarații nesăbuite cu privire la insurecția din 6 ianuarie.

Chiar dacă conturile sale de pe rețelele sociale au fost șterse sau blocate, Donald Trump a preferat să rămână absent, fără să folosească multitudinea de căi la dispoziția sa pentru a se adresa poporului american.

Așa cum arată și The Hill, vicepreședintele în funcție Pence a fost cel care i-a luat locul lui Trump pentru o serie de atribuții ceremoniale de final de mandat, precum participarea la o briefingul final pentru ultimele detalii ale ceremoniei de învestire.

Programul pentru ultima sa zi în funcție arată similar cu cele pe care le-a avut și în ultimele săptămâni – „Președintele Trump va lucra de dimineață devreme și până târziu în noapte. Va efectua mai multe convorbiri telefonice și va avea mai multe întâlniri”, se arată în programul oficial al președintelui SUA.

Trump ar avea însă niște planuri pentru ultimele sale ore în funcție, însă mai toate par să fie îndreptate spre subminarea ceremoniei de învestire a lui Biden. Surse de la Casa Albă spun că Trump și-ar dori o plecare din funcție „cu onoruri militare”, însă vrea să plece în Florida înainte ca ceremonia să înceapă pentru a evita situația în care pleacă de la Washington cu statutul de fost președinte.

Mike Pence a anunțat că nu va participa la ceremonia de plecare a lui Trump, dar că va participa la învestirea noului președinte, marcând din nou relația glacială dintre președinte și vicepreședinte de după atacul din 6 ianuarie. 

Evenimentele violente de la Washington au reprezentat punctul de cotitură în relația lui Trump cu partidul său, partid care până atunci i-a tolerat toate derapajele. Izolat de republicani, dar și de propriul cabinet, Trump a rămas aproape singur la Casa Albă.

Cea mai nouă lovitură a venit marți, când șeful majorității din Senat, republicanul de care depinde condamnarea sa în procesul care va avea loc în Senat pe parcursul următoarelor săptămâni, l-a condamnat public, din sala de ședințe a Senatului, pentru instigarea Asaltului de la Capitoliu.

Donald Trump va pleca de la Casa Albă nu doar în dizgrația celui de-al doilea impeachment și a faptului că este singurul președinte american care a încercat să instige o insurecție împotriva propriei țări, dar și liderul de la Casa Albă cu una dintre cele mai scăzute cote de încredere.

Un sondaj Gallup, publicat luni, arată că doar 34% dintre americani mai aprobă activitatea președintelui, cea mai slabă cifră a acestuia într-un sondaj Gallup de la începutul președinției sale.

Gallup notează, de asemenea, că media cotei de încredere a lui Trump în cei patru ani de mandat este de 41%, mai scăzută decât a oricărui alt președinte de după Al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here