Tudorel Toader: Eu am vrut să modificăm legea recursului compensatoriu, nu am fost lăsat

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut „simple precizări” despre legea recursului compensatoriu, care ar putea fi eliminată de noul guvern. El a menționat că o singură prevedere din lege este responsabilă pentru un număr atât de mare de eliberări înainte de termen. În ultimii doi ani, au puși în libertate mai repede mii de deținuți periculoși.

„Se știe că CSM a propus că cele 3 zile, la 30 de zile executate, să fie considerate ca executate. Se știe că în loc de 3 zile, Parlamentul a mărit numărul la 6 zile. Ce NU SE ȘTIE știe este faptul că dacă o singură celulă dintr-un pavilion nu îndeplinește standardele CEDO, atunci se consideră că nici celelalte celule nu îndeplinesc standardele, artificiu prin care s-a extins beneficiul recursului compensatoriu și pentru cei deținuți în condiții corespunzătoare!” a scris Tudorel Toader pe Facebook, întârziu în noapte.

Fostul șef de la Justiție a menționat că el a încercat să schimbe această „portiță”, dar că nu a fost lăsat.

Propunerea mea de adoptare a unei OUG pentru eliminarea acestei din urmă prevederi nu a fost acceptată!” a mai transmis fostul ministru.

Tudorel Toader a spus încă o dată că legea recursului compensatoriu a fost inițiată înainte ca el să ajungă la Ministerul Justiției și că va veni cu documente care să demonstreze. În plus, el a reitarat faptul că s-a opus adoptării actului normativ în forma actuală.

Reamintim că în baza recursului compensatoriu, 21.049 de persoane au fost eliberate în doar doi ani, începând cu 19 octombrie 2017 și până la 18 septembrie 2019, ceea ce înseamnă că, în medie, 30 de deținuți au ieșit din penitenciare în fiecare zi din ultimele 23 de luni. Dintre aceștia, 6691 de persoane, adică aproape o treime, erau violatori, tâlhari, pedofili sau criminali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here