Tulpina britanică face ravagii în Portugalia. Spitalele sunt în prag de colaps

Spitalele din Portugalia, ţară cu puţin peste 10 milioane de locuitori, par a fi în pragul colapsului, ambulanţele aşteptând la rând uneori ore întregi din lipsa paturilor disponibile, iar unele instituţii medicale se luptă să găsească spaţii suficiente pentru păstrarea trupurilor celor decedaţi.

Oficialii portughezi pun această creştere uriaşă a ratelor de infectare şi de deces pe seama variantei „britanice” mai contagioase a virusului, dar recunosc că o relaxare a restricţiilor de deplasare în timpul sărbătorilor de sfârşit de an a jucat de asemenea un rol, transmite BBC.

Aproape jumătate dintre decesele asociate COVID-19 în Portugalia au fost consemnate în luna ianuarie, un bilanţ ce scoate în evidenţă agravarea considerabilă a epidemiei într-o ţară a cărei criză severă a determinat alte state europene să-şi ofere ajutorul.

Austria este dispusă să preia pacienţi care necesită terapie intensivă şi aşteaptă de la autorităţile portugheze să-i comunice câţi bolnavi intenţionează să transfere, a transmis ambasada austriacă la Lisabona. La rândul său, Germania a trimis miercuri un avion cu personal medical și ventilatoare.

Criza de personal medical

Acest S.O.S nu face decât să semnaleze gaură neagră lăsată în sistemul medical portughez de zecile de mii de asistenți medicali care au emigrat în ultimii ani. În condiţiile în care există 6.869 de pacienţi internaţi şi 865 aflaţi la terapie intensivă, spitalele sunt în criză de paturi, medici şi asistente.

Conform celor mai recente date, Portugalia are 850 de paturi ATI alocate pentru pacienţii cu COVID-19 şi încă 42 pentru cei cu alte boli.

Lockdown-ul impus pe 15 ianuarie a început totuși să își facă efectul, reducând rata infectărilor, însă nu poate ține pasul cu ravagiile tulpinii „britanice”, atrage atenția Ricardo Mexia, președintele Asociației Portugheze a Medicilor. „Asta este marea problemă acum”, spune el.

Cea mai gravă situație, în regiunea Lisabona

Cea mai gravă situație se înregistrează în regiunea Lisabona, unde se află jumătate din cazurile noi și spitalele nu mai pot fac față fluxului de bolnavi.

Săptămâna trecută, din cauza rețelei de oxigen supraîncărcate, un spital din Amadora, un oraș din regiunea Lisabona, a fost nevoit să trimită de urgență zeci de pacienți către alte unități.

O altă problemă: asociaţia pompelor funebre a avertizat că spitalele încep să ducă lipsă de spaţii refrigerate pentru păstrarea celor decedaţi cu COVID-19, iar unele, inclusiv spitalul Santa Maria, cel mai mare din ţară, au instalat containere frigorifice exterioare pentru a reduce presiunea pe morgi.

Pentru cei mai mulţi portughezi, vaccinarea este lumina de la capătul tunelului, însă numai în jur de 70.000 au primit până acum cele două doze necesare. Luni a început vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here