Turbulenţele de pe piaţa financiară britanică provoacă temeri de contagiune la nivel global

Amploarea şi viteza vânzărilor de active britanice au zguduit pieţele mondiale, provocând îngrijorare cu privire la contagiune, în condiţiile în care haosul într-o economie dezvoltată majoră se adaugă neliniştii generate de creşterile bruşte ale ratelor dobânzilor, în Statele Unite şi în alte părţi ale lumii, transmite Reuters, citată de News.ro.

În urma prezentării, vineri, a unui mini buget al Marii Britanii, care a semnalat reduceri de impozite nefinanţate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (48 de miliarde de dolari), lira sterlină a scăzut la minime record, în timp ce preţurile obligaţiunilor britanice au scăzut puternic.

Semnele perturbărilor au fost evidente miercuri, înainte ca Banca Angliei (BoE) să intervină pentru a calma pieţele.

Pieţele erau deja tulburate de un şoc al preţurilor energiei care a alimentat inflaţia şi de aprecierea dolarului, care creează factori economici negativi la nivel global şi care a determinat o intervenţie rară a Băncii Japoniei pe pieţele valutare chiar săptămâna trecută.

”Este ca şi cum ai avea un castel de nisip din care bucăţi mai mici şi mai mari încep să cadă toate împreună”, a spus Olivier Marciot, director de investiţii pentru mai multe active şi gestionarea averii la Unigestion, referindu-se la contribuţia Marii Britanii la stresul global.

”Cred că Regatul Unit este una dintre acele piese… Doar adaugă durere, adaugă stres”.

Preocuparea cu privire la noua politică economică a Marii Britanii s-a adăugat la volatilitatea deja crescută, cu o scădere a preţurilor obligaţiunilor britanice care se răspândeşte chiar şi la titlurile de Trezorerie americane sigure şi la obligaţiunile germane de top.

În mod clar, creşte neliniştea globală cu privire la contagiunea din Marea Britanie.

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) din Atlanta, Raphael Bostic, a avertizat luni că evenimentele din Regatul Unit ar putea duce la un stres economic mai mare în Europa şi Statele Unite, în timp ce Fondul Monetar Internaţional a analizat marţi noile planuri financiare britanice.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marţi că Statele Unite monitorizează evoluţiile din Marea Britanie, a relatat Financial Times.

”Vor fi impacturi, vor exista corelaţii… o oarecare volatilitate a pieţei şi apoi cum se reflectă în imaginea creşterii globale. SUA este o economie în mare parte protejată… suntem mult mai izolaţi de o mulţime de presiuni globale, dar acestea fiind spuse, nu suntem complet imuni de ceea ce se întâmplă în Europa, China şi Marea Britanie”, a spus Paul Malloy, director la Vanguard.

Directorul de investiţii al PIMCO, Dan Ivascyn, a declarat că, deşi crede că evoluţiile din Marea Britanie nu reprezintă riscuri sistemice semnificative, acestea au amplificat volatilitatea pe pieţele deja instabile.

Pe măsură ce randamentele obligaţiunilor Marii Britanii au crescut cu 1 punct procentual în decursul a două zile, până la maxime multianuale, randamentele Trezoreriei SUA pe 10 ani şi obligaţiunile germane au crescut la rândul lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here