Turcia agită din nou apele în NATO, de data asta într-un scandal cu Franța. Alianța Nord-Atlantică deschide o anchetă cu privire la incidentul naval turco-francez

Sursa: Facebook

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat joi deschiderea unei anchete cu privire la incidentul denunţat de Franţa, implicând nave turceşti, în cadrul unei operaţiuni de control al respectării embargoului impus de ONU livrării de armament Libiei, relatează AFP.

„Autorităţile militare NATO vor ancheta în vederea clarificării situaţiei şi pentru a face deplin lumină” asupra acestui incident, a anunţat Stoltenberg la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

„Cred că este cea mai bună modalitate, acum, de a o face, de a clarifica ceea ce s-a întâmplat în mod real”, a apreciat secretarul general al NATO, care a precizat că incidentul de la Marea Mediterană a fost abordat de mai mulţi aliaţi.

Jens Stoltenberg a insistat asupa necesităţii respectării embargoului impus de ONU.

„NATO susţine implementarea deciziei ONU de a impune un embargo armamentului în Libia. Noi susţinem eforturile ONU de a găsi o soluţie la războiul civil din Libia”, a declarat el.

Franţa a denunţat un comportament „extrem de agresiv” al Turciei, un stat membru NATO, împotriva fregatei franceze Le Courbet, angajată într-o misiune NATO, la Marea Mediterană, în timpul unei încercări de controlare a unui cargo suspectat de faptul că transporta armament către Libia.

Nave turce care asigurau protecţia cargoului au „iluminat Le Courbet în trei rânduri cu radarul lor de tir”, a denunţat Ministerul francez al Armatelor.

Marina turcă s-a comportat „ostil și inacceptabil”

Ministrul francez al Apărării Florence Parly a denunţat comportamentul Turciei în două rânduri, în cele două zile ale reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

Parly a anunţat că a fost susţinută de alte opt ţări în obţinerea acestei anchete.

Marina turcă s-a comportat ”ostil şi inacceptabil (…) vizând să obstrucţioneze eforturi de punere în aplicare a embargoului ONU asupra armamentului”, denunţă Franţa.

Florence Parly a precizat joi, într-o audiere în Parlament, unde a prezentat precizări, că incidentul a avut loc la 10 iunie, în estul Mării Mediterane, unde Le Courbet verifica, în cadrul unei misiuni NATO, un vapor turc – Cirkin – pentru a se asigura că nu transporta armament în Libia.

Vaporul turc şi-a oprit transponderul şi a refuzat să se identifice şi să-şi comunice destinaţia.

Nave turce au ”iluminat” atunci, în trei rânduri fregata franceză ”cu radare de tir”, a precizat ministrul.

„Personal (turc) care purta vestă antiglonţ şi cască s-a postat la afete ale unor arme uşoare ale acestor nave. Este un act extrem de agresiv şi care nu poate fi al unui aliat faţă de alt aliat care îşi face treaba sub comandament NATO”, a denunţat Parly.

„Nu se poate da dovadă de nici cea mai mică complezenţă faţă de acest tip de comportament”, a subliniat ea.

Ankara a dezminţit şi a dat asigurări că este ”total fals” că o navă turcă a hărţuit acest bastiment francez sub comandament NATO.

Franţa a acuzat în mai multe rânduri Ankara de încălcarea embargoului ONU asupra armamentului în Libia. Turcia respinge aceste acuzaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here