Turcia | Alegerile prezidenţiale şi parlamentare vor avea loc în luna mai

sursa: Președinția Turciei
sursa: Președinția Turciei

Alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare din Turcia vor avea loc în mai, după luna sfântă a Ramadanului, a anunţat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Fără a menţiona clar data scrutinului, Erdogan a lăsat să se înţeleagă că acesta se va desfăşura „la 73 de ani” de la victoria Partidului Democrat (conservator) din 14 mai 1950.

„Poporul nostru le va spune gata Mesei celor 6 (platforma opoziţiei turce) în aceeaşi zi ca acum 73 de ani”, a spus şeful statului la o reuniune cu aleşi ai formaţiunii sale politice, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, conservator).

Ramadanul are loc în 2023 în perioada 23 martie – 21 aprilie.

AKP este la putere în Turcia din 2002. Erdogan, care va candida pentru un nou mandat, a devenit în 2003 premier, pentru ca în urma modificării Constituţiei să devină preşedinte, ales direct prin vot universal, în 2014.

Opoziţia turcă şi-a anunţat intenţia de a reveni la un regim parlamentar, în cazul unei victorii.

Partidul Democrat, fondat în 1946 de Adnan Menderes şi susţinătorii săi – disidenţi din formaţiunea lui Mustafa Kemal „Atatürk”, considerat părintele Turciei moderne -, a câştigat alegerile din 14 mai 1950. Peste zece ani, a fost înlăturat de la putere în urma unui puci, iar apoi a fost dizolvat. Erdogan s-a comparat în repetate rânduri cu Adnan Menderes.

Masa celor 6 este o alianţă electorală creată de şase partide de opoziţie, principalul fiind Partidul Popular Republican (CHP, fondat de Kemal). Doar Partidul Democrat Popular (HDP, pro-kurd) a treia forţă în legislativ, nu s-a alăturat acestei alianţe.

Turcia a introdus o taxă turistică de la 1 ianuarie 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here