Turcia, amenințată cu suspendarea din NATO. ONU se pregătește de „ceea ce este mai rău”

Senatul SUA va sancţiona Turcia şi chiar o va suspenda din NATO dacă această ţară va invada nord-estul Siriei şi va ataca forţele kurde, a declarat luni senatorul Lindsey Graham, relatează dpa.

„Vom introduce sancţiuni bipartizane împotriva Turciei dacă ea va invada Siria şi vom solicita suspendarea ţării din NATO dacă ea va ataca forţele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic”, a scris Graham, republican, pe Twitter.

Graham, care este adesea un susţinător vocal al lui Trump, a spus că lucrează cu senatorul democrat Chris Van Hollen la un proiect de lege şi speră într-o majoritate „împotriva veto-ului” în camera superioară, transmite Agerpres.

„Congresul trebuie să dea clar de înţeles că Turcia va plăti un preţ greu dacă îi va ataca pe kurzii sirieni”, a spus Van Hollen, denunţând „decizia lui Trump de a-i trăda” pe kurzi.

Membrii ambelor partide, democrat şi republican, l-au criticat pe preşedinte pentru decizia sa de a permite Turciei să intre în nordul Siriei şi să atace forţele conduse de kurzi care au fost partenerul principal al Washington-ului în lupta împotriva Statului Islamic.

Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind „o trădare” a kurzilor şi face ca SUA să fie „un aliat nesigur”.

Chris Murphy, un democrat, a numit demersul lui Trump „de-a dreptul sinistru”, subliniind faptul că tocmai în această lună SUA i-au convins pe kurzi să înlăture dispozitivele militare împotriva Turciei, în condiţiile unei aparente promisiuni de a continua să-i apere.

Temerile ONU

ONU a anunţat luni că se pregăteşte de ceea ce este mai rău în nordul Siriei, după ce Statele Unite au precizat că nu se opun unei ofensive turce împotriva unei miliţii kurde siriene, relatează AFP.

„Noi nu ştim ce se va întâmpla (…). Ne pregătim de ceea ce este mai rău”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria Panos Moumtzis, într-o conferinţă de presă la Geneva. 

El a anunţat că ONU se află „în contact cu toate părţile” pe teren, însă a spus clar că biroul său nu a fost avertizat cu privire la decizia Washingtonului de a-şi abandona foştii aliaţi kurzi în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI) în Siria.

Panos Moumtzis a precizat că priorităţile ONU sunt să se asigure că orice ofensivă turcă nu provoacă noi deplasări de populaţie, ca accesul umanitar să nu fie obstrucţionat şi să nu existe restricţii ale libertăţii de mişcare în regiune, transmite News.ro.

ONU are un plan de urgenţă ca răspuns la noi suferinţe în rândul civililor, însă „speră că nu va fi utilizat”, a insistat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni că o ofensivă turcă poate fi lansată în orice moment în nord-estul Siriei şi că retragerea americană a început.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a anunţat pe Twitter că „Turcia va continua să se bată împotriva Daesh (acronmimul arab al SI) şi că nu-l va lăsa să revină, sub nicio formă”.

Trump se repliază

Între timp, preşedintele american Donald Trump a lansat luni un atac dur împotriva aliatei sale din NATO Turcia, avertizând că îi va distruge economia dacă Ankara va merge prea departe cu ofensiva planificată în Siria, chiar dacă el însuşi a deschis calea incursiunii turce, relatează Reuters.

Trump a spus că va „distruge şi nimici” economia turcă, dacă se va „depăşi limita” cu ofensiva în Siria.

„Aşa cum am mai afirmat anterior cu tărie, iar acum doar reiterez, dacă Turcia va face ceva, care, în înţelepciunea mea de neegalat, voi considera că depăşeşte limita, voi distruge şi voi nimici în totalitate economia Turciei (am mai făcut-o)”, a scris Trump pe Twitter.

Lira turcească a scăzut luni la cel mai redus nivel din peste o lună în raport cu dolarul, din cauza îngrijorării provocată de incursiunea planificată în nordul Siriei şi avertismentul lui Trump.

Luptătorii kurzi, membri ai Forţelor Democrate Siriene (SDF), acuză Washingtonul că îşi reneagă aliatul şi vă decizia va avea un efect negativ mare asupra războiului împotriva militanţilor.

Un comunicat al Casei Albe de duminică pare să lase Turciei responsabilitatea captivilor din gruparea Stat Islamic, deţinuţi în tabere ale SDF, la sud de zona sigură propusă iniţial de Turcia.

Pentagonul a anunţat luni că Statele Unite nu susţin ofensiva turcă în nordul Siriei şi că armata americană nu se va implica în niciun fel.

CITIȚI ȘI: Trump îi lasă pe kurzi pe mâna lui Erdogan: „A venit timpul să ieşim din aceste războaie ridicole”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here