Turcia, nemulțumită de verdictul saudit în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi

Verdictul unui tribunal din Arabia Saudită în legătură cu uciderea lui Jamal Khashoggi este „departe de aşteptările Turciei sau ale comunităţii internaţionale” pentru a se face dreptate, a declarat luni Ministerul de Externe turc, citat de DPA, transmite Agerpres.

Procesul nu a făcut nici măcar lumină asupra locaţiei rămăşiţelor lui Khashoggi, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hami Aksoy, într-un comunicat.

De asemenea, decizia instanţei nu a dezvăluit informaţii despre cine a planificat uciderea sau identitatea colaboratorilor locali.

Ministerul a reiterat că crima a avut loc pe teritoriul turc şi că toţi cei responsabili trebuie pedepsiţi, lansând în acelaşi timp un apel la „cooperare judiciară din partea autorităţilor saudite”.

Cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte în procesul uciderii jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, a anunţat luni procurorul general al Arabiei Saudite, amintesc France Presse şi Reuters.

Nu a fost emisă nicio acuzaţie împotriva lui Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a adăugat procurorul, indicând că fostul număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.

Jamal Khashoggi, jurnalist critic faţă de puterea saudită, a fost ucis şi dezmembrat în consulatul ţării sale din Istanbul de către un comandou saudit pe 2 octombrie 2018. El venise la consulat ca să obţină actele necesare pentru a se căsători cu o femeie turcă, Hatice Cengiz, care îl aştepta în afara consulatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here