Turcia: Peste 5,5 miliarde de euro, strânse printr-un program special pentru ajutorarea victimelor cutremurelor

În cadrul unui program special, la care au participat sute de posturi de radio şi de televiziune din Turcia şi din alte ţări, s-au strâns 5,5 miliarde de euro pentru victimele seismului din 6 februarie care a făcut peste 40.000 de morţi în această ţară şi în Siria vecină, transmite joi EFE.

Cu denumirea ”Turcia, o inimă”, programul a fost inaugurat miercuri seara de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a prelungit pe o durată de şapte ore, potrivit Agerpres.

Obiectivul nostru este să începem ca, timp de un an, în locul fiecărui edificiu distrus, să punem la dispoziţie locuinţe care să poată fi locuite în siguranţă şi paşnic”, a asigurat şeful statului turc.

Mii de clădiri au fost distruse şi 50.000 au suferit pagube serioase din cauza celor două cutremure, de magnitudine 7,7 şi 7,6 pe scara momentului, din 6 februarie, şi prin urmare trebuie demolate imediat.

Erdogan a dat asigurări marţi că 98% dintre clădirile care s-au dărâmat au fost construite înainte de 1999, cu toate că reprezentanţi ai Colegiului Arhitecţilor au declarat că însuşi preşedintele turc a fost cel care a dat ordin să fie trecute în legalitate zeci de mii de construcţii ridicate fără licenţă, ca parte a strategiei sale electorale din 2018.

Erdogan a promis că toate ajutoarele primite vor fi direcţionate către victimele cutremurelor.

La program au participat sportivi şi artişti care au răspuns apelurilor telefonice ale donatorilor. În plus, mai multe bănci publice au anunţat donaţii în valoare totală de 1,9 miliarde de euro.

Banca Centrală turcă a alocat 1,5 miliarde de euro acestei campanii de solidaritate.

Mai mulţi oameni politici au apărut în direct pentru a anunţa că îşi donau salariile şi au fost difuzate imagini cu copii care îşi spărgeau puşculiţele pentru a da bani victimelor.

Dovezile de solidaritate se manifestă în întreaga Turcie, pentru a ajuta zecile de mii de sinistraţi de cutremure, care au afectat grav 10 provincii unde locuiesc circa 13 milioane de oameni.

Opoziţia acuză guvernul că pune piedici campaniilor de întrajutorare venite din partea altor instituţii şi organisme, în încercarea de a monopoliza imaginea solidarităţii, şi a denunţat că Semiluna Roşie şi agenţia turcă pentru situaţii de urgenţă, Afad, au acţionat în mod ineficient şi au întârziat cu până la două zile trimiterea de ajutor în cele mai afectate zone.

EFE aminteşte că Turcia ar urma să organizeze la 14 mai alegeri generale şi prezidenţiale, care ar putea pune capăt celor 20 de ani de putere ai regimului Erdogan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here