Turcia, scurgere de informații: Planurile de invadare militară a Greciei și Armeniei

Sursa: Facebook

Un set de documente secrete care arată că Turcia are un plan de invadare a Greciei și Armeniei într-o situație de urgență ce implică calculele strategice din Siria. Documentul a fost făcut public de Nordic Monitor, un ONG care studiază evoluțiile curentelor extremiste în Europa.

Planurile militare au au făcut obiectul unei unei prezentări interne PowerPoint între generalii turci pentru actualizarea și revizuirea acestor strategii.

Unul dintre documente, „TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi” (Directiva de planificare pentru operații militare Çakabey), este datat inițial la 13 iunie 2014 și, potrivit Nordic Monitor, a fost probabil actualizat și finalizat după un proiect anterior de invadare a Greciei.

Planul ar putea fi în continuare activ.

Numele operațiunii pentru Grecia, Çaka Bey, a fost inspirat după comandantul militar turc Selgiuc, conducător al unui stat independent cu centrul în Izmir.

Planul pentru Armenia

Un alt document, din 15 august 2000, se referă la planurile de invadare a Armeniei, operațiunea în acest caz purtând numele de cod Altay (TSK Altay Harekât Planlama Direktifi).

Documentele au fost discutate de comandanți de grad înalt și personal militar printr-un sistem de e-mail intern securizat, la o ședință ce avea ca temă desfășurarea conflictului în Siria, precizează Nordic Monitor.

Cum s-a produs scurgerea de informații? Documentele au apărut accidental într-un dosar judiciar din Ankara, expediat instanței de procurorul Serdar Coșkun ca parte a unei anchete privind lovitura militară eșuată împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în iulie 2016.

Dosarul respectiv conține toate e-mailurile personalului general din cele două luni anterioare loviturii de stat. Potrivit Nordic, armata turcă a avansat instanței o notă în care se spunea că printre datele confiscate se află documente clasificate și a cerut să se permită examinarea acestora înainte de a fi prezentate.

Generalul Uğur Tarçın, șeful departamentului Comunicare Electronică și și Sisteme Informatice, a avertizat departamentul juridic al Marelui Stat Major că există documente secrete ce privesc securitatea națională a Turciei, rapoarte clasificate de informații și operațiuni în Siria și estul Mediteranei.

Generalul a cerut ca documentele să fie păstrate la secret și să nu fie văzute de persoane neautorizate. Însă, din câte se observă, procurorii au ignorat îngrijorările armatei.

Nordic Monitor menționează că planurile au legătură cu un scenariu de urgență în privința evoluției conflictului sirian și vizează menținerea unor capacități de descurajare pe frontul de vest în timpul deplasării trupelor turcești spre granițele cu Siria.

Relația dintre Grecia și Turcia, ambele țări NATO, este umbrită de vechi dispute teritoriale, în special asupra Mării Egee unde Atena și Ankara sunt într-un permanent conflict în privința dreptului de exploatare a resurselor de pe fundul marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here