Ucraina acuză Rusia că a folosit arme chimice în Mariupol

Ucraina a acuzat Rusia, luni seară, că a folosit arme chimice în Mariupol. Regimentul Azov vorbește despre o ”substanță otrăvitoare” care a fost aruncată din dronă și care provoacă insuficiență respiratorie, conform ziarului ucrainean Unian.net.

Trupele ruse au folosit o substanță toxică de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din orașul Mariupol, potrivit Kyiv Independent.

Victimele au suferit de insuficiență respiratorie și sindrom vestibular (care provoacă probleme ale sistemului cerebral).

Substanța ar fi fost împrăștiată cu o dronă și, dacă se confirmă, ar putea fi prima dată când Rusia a folosit arme chimice în Ucraina.

 

De altfel, agenția de știri de stat rusă Ria relata luni că Eduard Basurin, reprezentant al Miliției Populare (NM) a Republicii Populare Donețk, nu vede niciun rost să ia cu asalt fortificațiile subterane ale uzinei Azovstal din Mariupol, controlată de ucraineană, și că trebuie folosite substanțele chimice.

Liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk a declarat luni că forțele sale au cucerit complet zona portuară a orașului strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei, care este asediat de mai bine de o lună.

Pușcașii marini ucraineni din oraș au spus într-o postare pe Facebook că „astăzi va fi probabil ultima bătălie deoarece muniția se epuizează”.
„Este moartea pentru unii dintre noi și captivitate pentru restul”, mai afirmă postarea, explicând că pușcașii marini au fost „împinși înapoi” și „înconjurați” de armata rusă.
Aceștia spun că au apărat portul timp de 47 de zile și au făcut „tot posibilul și imposibilul” pentru a păstra controlul asupra orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here