Acasă Actualitate Ucraina: Lupte în curs de desfăşurare la sud de Nikolaev; Crimeea vizată...

Ucraina: Lupte în curs de desfăşurare la sud de Nikolaev; Crimeea vizată de un ”atac cu dronă”

Lupte erau în curs de desfăşurare marţi între forţele ucrainene şi cele ruse la capul Kinburn, o fâşie de pământ îngustă situată la extremitatea malului stâng al Niprului în sudul Ucrainei, la sud de Nikolaev (Mikolaiv), potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP. Tot marți, apărarea antiaeriană rusă a fost activată în orașul Sevastopol din Crimeea, sediul flotei ruse din Marea Neagră.

„Ne rămân trei localităţi de cucerit în peninsula Kinburn” înainte de a elibera în întregime regiunea Nikolaev (sud), a afirmat marţi guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului sud al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, indicase luni că o „operaţiune militară este în curs de desfăşurare în peninsula Kinburn, ‘în tăcere'”.

„Continuăm să luptăm. De îndată ce va exista un rezultat, îl vom raporta”, a asigurat ea, fără a oferi mai multe detalii despre ostilităţile în curs.

Preluarea de către armata ucraineană a ultimelor trei sate din regiunea Nikolaev din mâinile ruşilor ar marca o victorie importantă pentru Kiev, la câteva zile după ce a alungat trupele Moscovei din Herson, principalul oraş ocupat până atunci.

Eliberarea acestei fâşii de uscat va permite forţelor armate ale Ucrainei să-şi îmbunătăţească poziţiile în zonă şi să deblocheze activitatea porturilor din Nikolaev şi Herson, notează un expert militar ucrainean, citat de publicaţia Focus, potrivit Agerpres.

Rusia cucerise această zonă în primele zile ale invaziei sale în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

Restabilirea controlului asupra peninsulei Kinburn la gura estuarului Niprului poate ajuta Ucraina să-i alunge pe ruşi din stânga regiunii Herson şi din Crimeea, notează media ucrainene.

Un asalt iniţial a fost lansat asupra peninsulei de scafandri militari într-un desant efectuat cu bărci pneumatice, iar Rusia pare să-şi fi deplasat trupele către interiorul peninsulei pentru a bloca înaintarea forţelor ucrainene, scrie express.co.uk.

Atac cu dronă în Crimeea

Peninsula ucraineană Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată într-un atac cu dronă, marţi, iar forţele ruse se aflau ”în alertă”, anunţă autorităţile instalate de către Kremlin, relatează AFP.

”Are loc un atac cu drone”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii administrative Sevastopol din Crimeea instalat de către Moscova Mihail Razvojaiev.

 

”Forţele noastre de apărare aeriană sunt pe cale să acţioneze în acest moment”, anunţă el.

El precizează că două drone au fost deja ”dobborâte”.

Mihail Razvojaiev acuză că nicio infrastructură civilă nu a fost avariată şi le cere locuitorilor ”să rămână calmi”.

Flota rusă la Marea Neagră, cu sediul în portul Sevastopol, în Crimeea, a fost atacată într-un atac ”masiv” cu drone, a acuzat ocupaţia, potrivit News.ro.

Acest atac, care a avariat cel puţin o navă, a determinat Moscova să se retragă o scurtă perioadă de timp din Acordul istoric de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar Kievul are ambiţia să o recucerească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here