Ucraina: Se redeschid coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor

Sursa: Twitter

Ucraina a anunţat joi reluarea evacuărilor de civili via nouă coridoare umanitare, în special dinspre oraşul asediat Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul ţării, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

”Nouă coridoare umanitare sunt prevăzute pentru astăzi”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram.

Potrivit reprezentantei Kievului, un prim coridor va fi creat între Mariupol, port devastat după peste 45 de zile de asediu de către forţele ruse, şi Berdiansk, Tokmak şi Enerhodar, către Zaporojie.

Celelalte coridoare sunt prevăzute între Severodoneţk, oraş bombardat în ultimele zile de armata rusă, Popasa, Guirské şi Rubijné către Bahmut, la 140 de kilometri vest de Lugansk.

Rutele umanitare din provincia Lugansk vor fi funcţionale numai dacă forţele ruse opresc bombardamentele, a precizat reprezentanta Kievului.

Autorităţile ucrainene afirmaseră miercuri dimineaţă că nu vor deschide niciun coridor umanitar în acea zi, acuzând Rusia de ”încălcarea normelor dreptului internaţional”. ”Nu doar că ocupanţii nu respectă normele dreptului internaţional umanitar, dar ei nu îşi pot controla în mod corect oamenii pe teren. Toate acestea creează un nivel de pericol pe rutele pe care ne vedem nevoiţi să nu le deschidem astăzi”, explica miercuri Irina Vereşciuk.

Coridoare umanitare sunt organizate în mod normal zilnic, cu puncte de plecare din oraşele cele mai afectate de lupte, pentru a permite evacuarea civililor spre vest.

Kievul şi Moscova s-au acuzat constant de nerespectarea condiţiilor necesare evacuării civililor.

La 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia numeşte ”operaţiune militară specială pentru denazificarea” ţării vecine.

După ce s-au regrupat în ultimele două săptămâni, este de aşteptat ca forţele ruse să lanseze o ofensivă de amploare în estul şi sudul Ucrainei pentru a prelua controlul complet asupra provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here