Ucraina susţine că a distrus centrul rus de comunicaţii spaţiale în Crimeea

Sursa: Facebook

Ministerul Apărării de la Kiev a transmis vineri că Ucraina a distrus într-un atac săptămâna aceasta centrul rus de comunicaţii spaţiale amplasat în peninsula Crimeea ocupată, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Anterior, mesaje pe reţelele de socializare au semnalat explozii în apropierea satului Vitino din Crimeea, zona unde este localizat respectivul centru.

De asemenea, publicaţia britanică The Telegraph a relatat despre incendii puternice observate din satelit în urma unui atac cu rachete americane ATACMS asupra centrului de control spaţial al Rusiei din Crimeea.

Ministerul ucrainean al Apărării a descris acest centru drept o componentă militară valoroasă în cadrul sistemelor de navigaţie şi comunicaţii prin satelit folosite de trupele ruse.

În acest timp, Rusia a avertizat statele occidentale, în special SUA, că riscă o „confruntare directă” cu ea în urma intensificării zborurilor dronelor de recunoaştere deasupra Mării Negre.

Potrivit Moscovei, aceste drone, la fel şi sateliţii de recunoaştere şi avioanele AWACS ale SUA, oferă Ucrainei informaţii despre ţintele ruseşti pe care armata ucraineană reuşeşte astfel să le lovească, iar unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate şi dirijate spre ţintă de specialişti americani.

Fragmente dintr-o astfel de rachetă doborâtă de antiaeriana rusă au provocat duminică patru morţi, dintre care doi copii, şi peste 150 de răniţi pe o plajă din Sevastopol, în Crimeea ocupată.

În urma acuzaţiilor Moscovei de implicare directă în conflict prin asistarea Ucrainei cu informaţii şi dirijarea rachetelor, Pentagonul a răspuns luni că Ucraina „ia propriile decizii” asupra ţintelor pe care intenţionează să le lovească.

Zelenski spune că pregăteşte un plan pentru o ”pace justă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here