Zelenski spune că pregăteşte un plan pentru o ”pace justă”

Sursa: president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului în Ucraina, în timp ce ţara continuă în acelaşi timp să se întărească pe plan militar pentru a putea forţa Rusia să accepte o „pace justă”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Este foarte important pentru noi să prezentăm un plan pentru a pune capăt războiului, (plan) care să fie susţinut de majoritatea (ţărilor) lumii, aceasta este ceea ce se face pe plan diplomatic”, a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de omoloaga sa slovenă Natasha Pirc Musar.

„Nu vrem să prelungim acest război şi trebuie să ajungem la o pace justă cât mai repede posibil”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Însă Volodimir Zelenski a insistat de asemenea asupra faptului că ţara sa ar trebui în paralel să îşi întărească industria militară pentru că „Rusia nu înţelege decât de forţă şi nu îi respectă decât pe cei puternici”.

„Sunt două lucruri în paralel: a fi puternic pe câmpul de luptă şi a dezvolta un plan, un plan clar şi detaliat, care va fi gata anul acesta”, a insistat el.

Ucraina a propus deja din 2022, anul în care a fost invadată de Rusia, un plan de pace în zece puncte, susţinut de Occident şi care implica retragerea necondiţionată a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, un summit pentru pace a avut loc la mijlocul lui iunie, la iniţiativa Ucrainei şi de la care Rusia a fost exclusă.

Zeci de ţări şi-au exprimat la summit susţinerea pentru eforturile Kievului, însă mai multe puteri-cheie s-au abţinut, iar altele, printre care China, nu s-au deplasat la el.

Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că planul asupra căruia lucrează Ucraina, împreună cu susţinătorii săi, ar trebui să fie prezentat la un al doilea summit. Kievul a declarat că Rusia ar putea eventual să fie invitată acolo.

„Avem numeroşi răniţi şi morţi pe câmpul de luptă şi printre civili. De acea noi nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace”, a spus el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avansat propria sa soluţie la conflict: ca Ucraina să-i cedeze Rusiei cinci regiuni estice şi sudice şi ca ea să renunţe să adere la NATO. De facto, o cerere de capitulare, respinsă atât de Kiev, cât şi de Occident.

Secretarul general al NATO: Rusia nu este capabilă să realizeze ”străpungeri semnificative” pe frontul din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here