UE a impus sancțiuni împotriva a 8 oficiali ruși suspectați de otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Uniunea Europeană a impus luni sancțiuni împotriva a încă 8 cetățeni ruși care sunt acuzați că au legătură cu otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi, relatează Reuters.

Sancțiunile vizează oficiali de rang înalt ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, și experți în arme chimice.

Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în timpul unui zbor din Siberia în august 2020, potrivit analizelor efectuate de mai multe instituții medicale din Europa.

„În ceea ce privește cazul Navalnîi, noile liste includ agenți și oficiali de rang înalt ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și experți ruși în arme chimice”, a precizat UE într-un comunicat.

Măsurile includ interdicții de călătorie și înghețare a activelor.

Navalnîi, cel mai proeminent critic intern al președintelui Vladimir Putin, a fost arestat când s-a întors în Rusia la începutul anului 2021, după luni de tratament medical în Germania.

El ispășește pedepse de închisoare în cuantum total de 11 ani și jumătate pentru fraudă, sfidarea instanței și încălcări ale eliberării condiționate, toate pe care le respinge ca acuzații false menite să-l reducă la tăcere.

Navalnîi a fost mult timp un ghimpe în coasta lui Putin, făcând campanie împotriva corupției endemice în Rusia în videoclipuri care au atras audiențe internaționale uriașe pe rețelele de socializare.

Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea lui Nabalnîi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov sugerând inclusiv că acesta ar fi fost otrăvit în Germania, unde a fost transferat pentru îngrijiri medicale imediat după otrăvire la cererea familiei sale, sau în timpul zborului către Berlin.

Însă o investigație a jurnaliștilor de la site-ul Bellingcat a arătat că agenți din cadrul FSB îl filau pe Navalnîi încă din 2017 și ar fi încercat să îl otrăvească pe disident încă din iulie 2020.

Investigații separate realizate ulterior de cei de la Bellingcat au arătat de asemenea că aceeași echipă de asasini ai FSB i-au otrăvit pe jurnalistul Vladimir Kara-Murza și pe poetul Dmitri Bîkov, alți doi disidenți cunoscuți din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here