UE ajută Muntenegru să scape din gheara Chinei

Sursa: captura video

O instituție financiară europeană este pregătită să ajute la refinanțarea datoriei de 1 miliard de dolari a Muntenegrului față de China, pe care țara balcanică a suportat-o ​​pentru un proiect de autostradă controversat, notează RFE/RL.

Ministrul muntenegrean al Finanțelor, Milojko Spajic, a declarat că creditul cu dobândă redusă de la instituția financiară va permite guvernului să facă economii și să reducă ratele dobânzii. De asemenea, el a declarat, într-o sesiune a Comisiei parlamentare pentru finanțe și buget din 17 iunie, că există un acord care îl împiedică să dezvăluie creditorul, dar că discuțiile sunt „în faza finală”.

O sursă din cadrul Uniunii Europene a declarat, pentru RFE/RL, că un acord de creditare  este în curs de finalizare și, odată încheiat, va fi semnat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un acord de refinanțare ar putea pune capăt incertitudinii continue privind datoria Muntenegrului faţă de China și relațiile sale cu UE.

Autostrada mult întârziată și încă neterminată – pentru care a fost acordat împrumutul – și datoria micii națiuni balcanice către Banca de Export-Import a Chinei se află în centrul unei dezbateri aprinse referitor la influenţa chineză în Europa.

Prezența Chinei în Balcani se profilează și a crescut în ultimii ani, țara investind miliarde în regiune și provocând îngrijorări cu privire la dependența financiară de Beijing, care ar putea complica extinderea UE spre est și speranțele Muntenegrului de a se alătura blocului.

Stefan Vladisavljev, analist la Belgrade Fund for Political Excellence, a declarat, pentru RFE/RL, că refinanțarea datoriei Muntenegrului va contribui la contracararea influenței crescânde a Chinei în Balcani.

„Muntenegru este mai important pentru UE decât pentru Beijing”, a spus Vladisavljev. „Acest [credit] este un pas de bun simț al Bruxelles-ului”.

El a spus însă că UE „a ratat o oportunitate”, implicându-se în a ajuta Podgorica să-și stabilizeze finanțele numai după ce oficialii muntenegreni au solicitat în mod repetat asistență pentru gestionarea datoriilor țării.

„Răspunsul ar trebui să fie mai decisiv”, a spus Vladisavljev. „Totuși, este bine că UE caută un potențial mecanism care să asiste Muntenegru și ar trebui să contribuie la îmbunătățirea imaginii blocului [în Balcani]”.

Autostrada ca fruct otrăvit. Ce poți păți când râvnești la banii Chinei – cazul Muntenegru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here