UE propune o nouă alianţă post-Trump cu SUA în faţa ameninţării Chinei

Uniunea Europeană încearcă să încheie o nouă alianţă cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump şi să facă faţă provocărilor reprezentate de China, a scris duminică Financial Times citând dintr-un proiect de plan european, informează Agerpres, care citează Reuters.

Planul propune reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA pe fronturi comune, în dosare ce merg de la reglementarea domeniului digital la combaterea pandemiei de COVID-19, scrie FT.

Relaţiile dintre SUA şi UE au fost tensionate sub preşedintele Donald Trump.

Liderii UE şi majoritatea statelor membre l-au felicitat pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden.

„În calitate de societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internaţională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privinţa celei mai bune modalităţi de o a aborda”, citează FT din proiectul acestui plan european.

Documentul, care va fi supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European (10-11 decembrie), propunea lansarea unei noi agende transatlantice în cadrul unui summit UE – SUA care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.

La începutul lunii noiembrie, UE a impus tarife la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral în perioada administraţie Joe Biden.

Comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat anterior că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituţia care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.

1 COMENTARIU

  1. Ce poate fi mai normal decit normalitatea insasi .Ce-a lungul ultimilor patru ani a fost evidenta intentia unor jucatori statali la nivel global sa rupa legatura UE – USA . Doar sa vedem cit de tirziu se exprima unii referitor la cistigatorul alegerilor americane . Retragerea Americii mai din toate organismele internationale si din unele tratate , militare, globale, a fost o eroare a administratiei americane . Nu poti fi – America First – daca te rezumi doar la protejarea propriilor granite si a propriilor interese . Omenirea a pornit pe un drum fara intorcere . Cu cit , noi toti , ne vom da seama mai repede de asta cu atit omenirea va avea mai mult de cistigat .Deja, administratia Biden promoveaza masiv femeile in functii de conducere pe masura ce atitudinea unor conducatori de state , barbati fiind , nu reusesc sa motiveze cetateanul spre aceptarea unei noi ere a pacii, bunastarii si intelegerii globale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here