UEFA și rasismul. Două episoade cărora le-au căzut victime fotbaliști români

Bănel Nicoliță

În ultimele 24 de ore, arbitrul Sebastian Colțescu și-a pus în cap UEFA și a devenit protagonistul unui scandal internațional, după ce acesta folosit cuvântul „negru” la adresa membrului unui staff al echipei Istanbul BB.

Folosirea acestui apelativ l-a aruncat pe Sebastian Colțescu în miezul unui scandal de rasism, făcându-l totodată și ținta politicienilor turci, în frunte cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.

Context

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt marți seara în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza unui scandal în care a fost implicat arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colţescu. Antrenorul secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, l-a acuzat că a folosit un cuvânt cu tentă rasistă la adresa lui. 

Potrivit AFP, Sebastian Colţescu i-a cerut în min. 16 lui Ovidiu Haţegan, arbitrul central, să intervină pentru a-l calma pe Webo, care fusese prea vehement la o decizie a acestuia. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de „tipul ăla negru”, iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez. 

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă), fost jucător la Chelsea, dar acum evoluând în echipa de la Istanbul, a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo și întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, a relatat AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii, staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul.

Ulterior, preşedintele campioanei Turciei a afirmat că echipa sa nu va relua jocul dacă al patrulea oficial (Sebastian Colţescu) nu va fi îndepărtat de pe teren.

„Al patrulea arbitru a spus ‘negru’ în faţa lumii întregi! Dacă al patrulea arbitru va fi scos de pe teren, atunci vom relua jocul. Dacă el va rămâne pe teren, atunci Başakşehir nu va relua meciul”, a declarat Goksel Gumusdag pentru TRT Spor.

UEFA a anunţat că o anchetă „amănunţită” va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

Clip cu aluzii rasiste la adresa lui Bănel Nicoliță

Nu la fel de drastică a fost UEFA, însă, în privința unor incidente rasiste cărora le-au căzut victime fotbaliști români.

Să ne amintim, de exemplu, de cum a fost tratat fotbalistul Bănel Nicoliță în Franța.

În sezonul 2013-2014, Nicoliță a avut o trecere fulgurantă pe la echipa FC Nantes, unde a devenit ținta mai multor atacuri rasiste și îndemnuri la violență rasială, chiar din interiorul echipei.

Antrenorul de atunci al portarilor FC Nantes, Willy Grondin, postase pe Twitter un clip numit „Noutăți despre Bănel Nicoliță”. În clip, un bărbat cerșește la o terasă din Franța cântând la acordeon. Unul dintre cei de la mese se ridică și îl lovește cu un scaun, lăsându-l lat pe asfalt.

UEFA nu a lansat atunci nicio anchetă.

August 2019. CFR Cluj – Slavia Praga. În prima repriză, în timp ce clujenii își încurajau echipa și afișau scenografia, într-o atmosferă fair-play, sutele de ultrași ai Slaviei Praga au căutat să-i provoace pe români prin scandări rasiste. 

„Țiganii, țiganii!”, au strigat aceștia, însoțindu-și derapajele cu gesturi agresive. În fața atitudinii instigatoare a cehilor, românii au început să fluiere, în timp ce forțele de ordine nu au intervenit. 

Nimeni nu a oprit meciul, indiferent de scandările rasiste.

Probabil unul dintre cele mai celebre episoade de rasism la adresa fotbaliștilor români este cel petrecut în 1994. Când Naționala bătea Argentina la Campionatul Mondial, o agenție internațională de știri titra „Hagi și șatra lui de români au învins Argentina”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here