„Va supraviețui Belarusul?” Lukașenko acuză opoziția că planifică un „masacru” pe străzile din Minsk

Președintele în exercițiu al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a promis marți că-și va proteja țara de membrii opoziției și de Rusia. Într-o declarație adresată națiunii, liderul de la Minsk și-a acuzat opozanții de tentativa de-a organiza un „masacru” pe străzile capitalei.

Lukașenko a spus că opoziția, condusă de Svetlana Tihanovskaia, contracandidata acestuia în scrutinul prezidențial de duminică, are „resurse de miliarde de dolari” pentru a crea anarhie în Minsk, transmite The Moscow Times.

„Va supraviețui Belarusul? Va supraviețui acestui război hibrid?”, a declarat la televiziunea națională Aleksandr Lukașenko, transpirând din abundență și frecându-și în mod repetat fruntea.

„Nu vă vom da țara. Independența este scumpă, dar merită”, a adăugat președintele în discursul său de circa o oră și jumătate.

Context

Afirmațiile președintelui belarus, care se află de 26 de ani la putere, vin în contextul acuzelor recente aduse Rusiei, despre care susține că a planificat tulburări în masă în Belarus, mână în mână cu opoziția, în preajma alegerilor prezidențiale.

Cei 33 de cetăţeni ruşi, presupuşi mercenari ai societăţii militare private „Wagner” – conform autorităţilor belaruse – care au fost arestaţi săptămâna trecută la Minsk susţin că, în Belarus, se aflau în tranzit, în drum spre o ţară din America Latină, a declarat luni consulul rus la Minsk, Kirill Pletniov.

„Vreau să subliniez că fiecare dintre cei arestaţi i-a asigurat pe diplomaţii ruşi că au intrat în Belarus pentru transit”, a declarat consulul la postul televiziunii publice ruse Rossia 1.

Potrivit lui Pletniov, cei 33 de cetăţeni ruşi reţinuţi ar fi trebuit să plece în 25 iulie din Minsk cu un avion către Istanbul. „Destinaţia finală era o ţară din regiunea Americii Latine”, a declarat consulul rus, fără a preciza care anume.

Forţele de securitate belaruse au arestat 32 de ruşi într-un sanatoriu de la periferia capitalei Minsk şi încă o persoană în sudul republicii.

După arestarea lor, secretarul de stat al Consiliului Securităţii din Belarus, Andrei Ravkov, a declarat că forţele de securitate caută alţi 200 de presupuşi mercenari ruşi care ar fi intrat în Belarus.

Autorităţile de la Minsk susţin că prezumtivii mercenarii ruşi ar avea misiunea de a destabiliza situaţia din ţară înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august.

Împotriva celor 33 de presupuşi mercenari, dintre care mulţi – conform autorităţilor ucrainene – ar fi luptat în estul Ucrainei de partea rebelilor separatişti proruşi, a fost iniţiată o procedură penală pentru pregătirea de acţiuni teroriste.

Cu câteva zile înaintea arestării presupuşilor membri ai grupului paramilitar „Wagner”, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat în legătură cu posibilitatea ca mercenari să încerce să destabilizeze situaţia în ţară înainte de alegerile prezidenţiale, prin care el caută să-şi asigure un al şaselea mandat consecutiv.

Kremlinul a negat vehement că Rusia ar încerca să destabilizeze Belarusul. „Au apărut deja calomnii că unele organizaţii ruse trimit unele persoane pentru a destabiliza situaţia din Belarus. Acestea nu sunt decât calomnii”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here