Universitatea din Wisconsin a scos în urmă cu o lună un bolovan de 42 de tone din campusul său din Madison, după plângeri din partea studenților de culoare care au numit piatra un simbol al rasismului, informează CNN.

Chamberlin Rock, care stătea în Observatory Point încă din 1925, a fost numit după Thomas Chamberlin, un geolog și fost președinte al universității care a activat în universitate între 1887 și 1892.
Un articol din 1925 Wisconsin State Journal folosea cuvântul n…. (termen peiorativ folosit pentru a desemna populația de culoare – n.r.) ca parte a unei porecle pentru bolovanul uriaș.
În vara trecută, Sindicatul Studenților Negri din Wisconsin, a cerut scoaterea pietrei din campus, ca una dintre cererile care vizează căutarea dreptății studenților de culoare.
Campania a început după uciderea de către poliție a lui George Floyd și Breonna Taylor , a declarat sindicatul într-un comunicat postat pe Instagram.
A fost foarte important pentru mine să fiu acolo și să văd procesul până la capăt”, a spus Nalah McWhorter într-un comunicat de presă al universității. McWhorter, care a fost președintele Uniunii Studenților de culoare din Wisconsin, în ultimul an universitar, era acolo atunci când bolovanul a fost îndepărtat.
Organizația studenților nativi americani Wunk Sheek a colaborat cu Uniunea Studențească de culoare din Wisconsin, în efortul de îndepărtare a rocilor, a declarat universitatea. Bolovanul stătea pe un teritoriu ancestral al nativilor Ho-Chunk.
Universitatea a trebuit să obțină permisiunea de la Wisconsin Historical Society pentru a îndepărta bolovanul, deoarece se afla în zona unei movile de înmormântare a nativilor americani, potrivit universității.
Stânca nu stătea deasupra unui loc de înmormântare.
Mutarea rocii a fost aprobată de cancelarul UW-Madison, Rebecca Blank, în ianuarie.
„A fost nevoie de curaj și angajament pentru ca Uniunea Studențească de culoare din Wisconsin să pună această problemă și să influențeze schimbarea, alături de liderii studenților Wunk Sheek și ai UW”, a declarat vicecancelarul pentru afaceri studențești, Lori Reesor, într-un comunicat de presă.
„În mijlocul cererilor de justiție după uciderea lui George Floyd vara trecută, studenții au dorit schimbarea în campus și au muncit din greu pentru a realiza acest lucru.”
Studenta și activista UW Ayomi Obuseh a declarat presei că îndepărtarea stâncii a însemnat foarte mult pentru ea, dar și pentru alții care au luptat pentru îndepărtarea bolovanului. „Arată că munca noastră grea nu se va irosi, că, dacă continuăm să milităm, schimbarea poate veni, vedem asta cu evenimente ca cel de astăzi”, a mai spus ea.
O echipă de muncitori a lucrat timp de patru ore pentru a scoate bolovanul, folosind o macara imensă, a declarat universitatea. Un arheolog se afla la fața locului, în timp ce muncitorii „așterneau covorașe pentru a minimaliza orice tulburare a solului sau compactarea în timpul lucrului”, a mai declarat universitatea, potrivit CNN.
Sursa foto: CNN
Bolovanul este un exemplu elocvent de rocă eratică glaciară, pre-cambriană, care poate avea mai mult de două miliarde de ani, a declarat universitatea.
O rocă eratică este un bloc de piatră care a fost mutat de un ghețar și lăsat în urmă când ghețarul a trecut mai departe. Eraticul este realizat dintr-un alt tip de rocă decât cel care se găsește de obicei în zonă.
O placă comemorativă, care care îl cinstea pe Chamberlin, a fost și ea îndepărtată. O nouă placă pentru geolog va fi plasată pe Chamberlin Hall.
Pentru a muta blocul de piatră s-au folosit donații private pentru a plăti prețul de 50.000 USD, necesar pentru îndepărtarea rocii, a mai informat universitatea. Blovanul a fost mutat pe un teren deținut de universitate lângă lacul Kegonsa, la sud-est de Madison.
Gary Brown, administratorul campusului și peisagist, a supervizat căutarea noului amplasament al stâncii. „Mutarea stâncii pe acest loc îndepărtat împiedică deteriorarea comunității noastre, păstrând în același timp valoarea educațională și de cercetare a stâncii pentru cercetătorii actuali și viitori”, a spus Brown într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here