Un studiu a constatat că vremea extrem de rece este probabil cauzată de întinderea vortexului polar din stratosferă, care rezultă din încălzirea globală, scrie The Jerusalem Post.

Oamenii de știință au descoperit că extremele recente ale vremii reci pot fi legate de încălzirea globală, a declarat joi un studiu publicat în Science.
Încălzirea globală provocată de om era de așteptat să ducă la mai multe valuri de căldură și la precipitații puternice, dar creșterea focarelor de aer rece și a zăpezilor abundente, cel mai recent în ianuarie și februarie 2021 în Asia, Europa și Statele Unite, au surprins oamenii de știință, stimulându-i astfel să cerceteze legătura dintre vremea extrem de rece și încălzirea globală.
Una dintre manifestările cheie ale încălzirii globale este încălzirea arctică, cunoscută și sub numele de amplificare arctică (AA) care determină scăderea gheții marine. Deoarece scăderea gheții marine mărește umiditatea din aer, AA duce în cele din urmă la ninsori abundente în Arctica.
Cercetătorii au folosit algoritmi de calcul pentru a analiza vremea și au descoperit că există creșteri frecvente ale încălzirii stratosferice bruște (SSW), în timp ce, cele mai puternice manifestări ale vortexului polar stratosferic (SPV), care este un bazin semi-permanent de aer rece peste poli, scad în ianuarie și februarie.
Un studiu de durată a identificat o perturbare mai puțin cunoscută a SPV, în care vortexul este întins, provocând furtuni mai reci și înghețate în latitudinile medii. Cercetătorii au reușit să identifice cazurile de SPV care se formau încă de acum 40 de ani.
Echipa de cercetare a arătat, prin modele de simulare climatică, că schimbările gheții marine din Arctica și creșterile cantităților de ninsoare eurasiatică, cauzate de AA, pot provoca întinderi SPV, afectând astfel vremea extrem de rece.

Vedere de pe acoperișul centrului cultural Circulo de Bellas Artes în timpul unei ninsori abundente în Madrid (credit: REUTERS / SUSANA VERA)Vedere de pe acoperișul centrului cultural Circulo de Bellas Artes în timpul unei ninsori abundente în Madrid (Sursa foto: The Jerusalem Post)

Studiul arată că, deși încălzirea globală provoacă o creștere a temperaturilor, perioadele extreme de frig sunt posibile și din cauza încălzirii globale și, deși perioadele reci nu sunt întotdeauna garantate, ele pot fi devastatoare atunci când apar.
Un exemplu în acest sens este perioada din februarie 2021, când vremea extrem de rece a dus la prăbușirea infrastructurii energetice din Texas, rezultând unul dintre cele mai scumpe dezastre naturale din Texas.
Această perspectivă oferită de studiu este încă un avertisment pentru pericolele schimbărilor climatice, despre care ONU a avertizat că se întâmplă mai rapid decât se aștepta într-un anunț de Cod roșu climatic, la începutul lunii august.
Ne aflăm în mijlocul încălzirii globale care a fost cauzată de acțiunile umane, care determină prelungirea verii, pe de o parte, provocând în același timp incidente reci extreme, cu o frecvență mai mare, pe de altă parte”, a spus Judah Cohen de la MIT care a condus studiul.
Iarna trecută a fost plină de perioade de vreme extrem de rece în întreaga lume – Siberia, Europa, Asia și America, cea mai memorabilă fiind Texasul în februarie, unde daunele au fost evaluate la aproximativ 200 miliarde dolari. Rezultatele studiului arată că, faptul că Pământul se încălzește nu ne va proteja de forțele distructive ale climatului dur de iarnă.
Am folosit analize observaționale combinate cu rezultatele obținute din modelele pe care le-am rulat”, a explicat profesorul Haim Garfinkel de la Universitatea Ebraică, care a luat parte la studiu.
Am arătat că, chiar dacă la nivel global, există o scădere a mediei evenimentelor cu frig extrem, în iarna latitudinilor medii există o creștere și asta provine dintr-un nou mecanism. Studiul nostru a arătat că, contrar credinței populare, la o lună după începerea incidentului, efectul asupra Americii de Nord a fost mai puternic. Am arătat, de asemenea, că acest nou mecanism este pe o tendință de creștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here