Jurnalistul Vlad Stoicescu acuză postul Antena 3, pe Mihai Gâdea în special, că a „ciordit” un material realizat de altcineva pe care l-a difuzat în emisiunea „Sinteza Zilei”. Emisiunea, despre “infractorii romi intrați în țară”, a fost ulterior sancționată de CNA doar cu avertisment.

Jurnalistul Vlad Stoicescu explică pe larg ce s-a întâmplat, concluzionând dur: „Antena 3 a comis un act de ciordeală, altoit cu foarte multă prostie”.

Postarea integrală:

Un caz de prostie și ciordeală la Antena 3
________

Faptele sunt relativ simple, însă – pentru că desfășurarea lor e complicată – o cronologie cam stufoasă e necesară. Aveți răbdare, însă, căci e o pildă despre nesimțire și lipsa de profesionalism, ambele crase.

Astăzi, am văzut pe Pagină de Media o știre. Ea notează că o emisiune a lui Mihai Gâdea despre “infractorii romi întrăți în țară” a primit avertisment de la CNA.

Nu știam despre conținutul respectivei emisiuni, dar un detaliu mi-a atras în mod deosebit atenția: știrea Pagină de Media este ilustrată cu o captura din emisiunea Antenei 3 care conține un cadru cunoscut nouă, celor de la Dela0.ro.

În acest cadru apare un cetățean în Vama Nădlac pe care l-am filmat și inclus în montajul final al primului episod din seria video EuRoPandemic (proiectul nostru recent, realizat în parteneriat cu Vagabond Film). Episodul poate fi văzut aici – tinyurl.com/ycbj8wzp

Ilustrația știrii m-a făcut în mod evident curios – care să fi fost emisiunea Antenei 3 în care au apărut imagini filmate de noi, fără că noi măcar să știm asta?

Am căutat în arhivă de emisiuni a televiziunii, disponibilă online contracost, și am descoperit că emisiunea ajunsă inclusiv pe masă CNA a fost difuzată pe 20 aprilie. Ea conține un segment întreg despre „tâlhării și infractorii romi” care s-au întors în țară, precum și despre „clanurile interlope care au terorizat Europa” (citez chiar burtierele Antenei 3).

Și-acum ajungem cu adevărat la subiect.
_____

20 aprilie 2020, prime-time Antena 3. După difuzarea unui reportaj filmat de o televiziune franceză, emisiunea Sinteză Zilei revine în studio, unde Mihai Gâdea ne invită să vedem un cetățean, unul dintre posibilii tâlhari și infractori care ne amenință societatea.

“Iată-l”, conchide triumfător jurnalistul Antenei 3.

Și întră secvență. În minutul difuzat de televiziunea familiei Voiculescu, un telefon mobil filmează ocularul (viewfinder-ul) unei camere video pe care rulează imagini cu un cetățean de etnie roma care cânta o manea freestyle despre viață în vremuri de coronavirus.

Îl știu pe acest cetățean – și cunosc, în mod specific, și aceste imagini filmate cu telefonul mobil, surprizand ecranul camerei.

Exact aceste imagini mi-au fost trimise în dimineață zilei de 7 aprilie 2020, din Vama Nădlac, de Mihai Dragolea. Mihai este partenerul nostru în proiectul video-documentar și cel care a mers pe teren la granița, să filmeze pentru primul episod al seriei EuRoPandemic.

Chiar în dimineață în care a luat cadrele cu cetățeanul cântăreț, Mihai mi le-a trimis, că să văd ce se întâmplă pe-acolo. Le-a trimis și altor cunoscuți, cum facem mulți dintre noi în epoca digitală pentru a le arată pe unde suntem și ce facem.

Repet pentru claritate: vorbim de cadre filmate cu telefonul, ilustrând ocularul unei camere pe care rulează imagini filmate cu acea camera. Se vede până și TC-ul, adică timecode-ul, o noțiune extrem de familiară celor din televiziune.

Printr-o minune pe care n-am elucidat-o încă, aceste imagini au ajuns în redacția Antenei 3. Poate vreunul dintre amicii lui Mihai le-a arătat mai departe. Nu știm exact.

Ce știm e că în seară de 20 aprilie, într-un montaj ridicol, demn de orice manual de manipulare, Mihai Gâdea a folosit acest minut filmat pe genunchi cu telefonul mobil pentru a ilustra infractorii romi care, iată!, nu doar că se întorc în țară, dar mai și cânta fără rușine în față poliției de frontieră despre coronavirus, demonstrându-și șmecheria.

Adevărul factual e că omul filmat de noi nu era în dreptul niciunui post de trecere a graniței. Depășise această zona, fusese procesat de statul român.

Nimeni însă de la Antena 3 nu s-a sinchisit să afle vreun detaliu despre sursă filmării.
_____

Fără să clipească, Gâdea susține în cadrul emisiunii de pe 20 martie că insul care cânta era chiar “în față ghișeului la poliție”, deși i se atrage atenția din studio că acolo cetățeanul se dădea oarecum în stambă pentru că se află în față unei camere.

“Cu asta urmează să ne confruntăm, și mai ales poliția!”, conchide grav Gâdea.

Pe ecranul Antena 3 scrie “EXCLUSIV, VAMA NĂDLAC, 11 APRILIE”.

Exclusiv nu era nimic – iar autorul filmării nu-și dăduse încuviințarea pentru preluarea imaginilor trimise în regim privat (nici măcar nu vorbim de imagini-sursă, ci de o secvență filmată cu mobilul care ilustrează imaginile-sursă și care fusese „arătată” câtorva prieteni).

Vama Nădlac era la locul ei – și-aici începe și se oprește toată construcția factuală a Antenei 3.

Ziua nu era 11 aprilie, e o insailare a televiziunii familiei Voiculescu. Imaginile fuseseră luate în dimineață zilei de 7 aprilie.

Fără să se îngrijoreze de regulile meseriei, Antena 3 a băgat pe post, într-un montaj incriminator, aceste imagini cu cetățeanul cântăreț.

N-au avut nicio secundă pornirea să caute autorul, să se elucideze cu privire la circumstanțele filmării. N-au avut nicio secundă pornirea să pună sub semnul întrebării dacă e OK sau nu să asimileze cu un infractor un cetățean despre care nu știau nimic, dar pe care îl judecau fără rezerve după culoarea pielii, după atitudine și după muzică preferată.

Înainte de difuzarea secvenței furate și neverificate, în emisiunea lui Mihai Gâdea fusese vorba de clanuri care au teororizat Europa.

“Foarte mulți dintre băieții ăștia s-au întors în România.

Vreți să vedeți niște imagini?… cu un băiat de felul acesta când se întâlnește cu poliția de frontieră. Ce face el când se întâlnește cu poliția de frontieră? Ce faci când te întâlnești cu poliția de frontieră și te întorci în țară ta după ce ai avut o activitate bogată în afară țării? Iată-l!”, fabuleaza că-n basme Mihai Gâdea.

După difuzarea secvenței furate și manipulate în cel mai pur stil Antena 3, același Gâdea zice:

“Întră în România pe bandă rulantă băieți de felul acesta.”
_____

Nu știu cine întră și cine iese din țară. Știu că băiatul filmat de Mihai în Vama se întorsese din Anglia și nu avem date care să indice faptul că era infractor, nici măcar nu ne-am apucat să documentăm acest aspect, pentru că nu persoanele fizice erau de interes pentru noi acolo, ci atmsofera generală din Nădlac în vreme de pandemie.

Știu totuși că prin jurnalism se poate trece că gașcă prin apă, făcând meseria cu picioarele, în sfidarea oricărei reguli de bun-simt, în neglijarea oricărei verificări a datelor, cu singurul obiectiv de a obține un decupaj oricât de mincinos al realității, care să servească unei idei dinainte formulate.

Nu știu cum au ajuns imagini trimise în regim privat la A3, dar știu că A3 era datoare să afle sursă lor (le era foarte ușor) și să vadă dacă era cazul să le integreze manipulator într-o emisiune despre infractori romi. O emisiune care se difuzase pe 20 aprilie.

Pe 11 aprilie, Mihai Dragolea, colaboratorul nostru, deja publicase pe contul de Facebook imaginile-sursă cu cetățeanul cântăreț de la Nădlac (cele efectiv filmate cu camera), anunțând că urmă pe Dela0.ro o serie despre viață în pandemie.

Până să se stabilească dacă cetățeanul cântăreț a furat sau nu ceva, dacă e interlop sau altceva, sigur se poate stabili că Antena 3 a comis un act de ciordeală, altoit cu foarte multă prostie.

Într-adevăr, Antena 3 este, din nou, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here