Un deceniu de la masacrul din insula Utoya. Stoltenberg: „Ura este încă prezentă”

La zece ani de la dublul atentat din Norvegia comis de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, fostul premier norvegian de atunci Jens Stoltenberg avertizează că „ura este încă prezentă”, relatează Agerpres, care citează AFP.

Stoltenberg, devenit ulterior secretar general al NATO, a fost apreciat pentru reacţia de atunci, când a îndemnat la „mai multă democraţie şi umanitate” în răspuns la atacurile soldate cu 77 de morţi.

„Acum zece ani, am răspuns la ură cu iubire”, a declarat fostul premier laburist într-un discurs comemorativ la catedrala din Oslo la care au asistat supravieţuitori, rude ale victimelor, cuplul regal şi membri ai actualului guvern de dreapta.

„Dar ura este încă prezentă”, a continuat Stoltenberg, amintind de vandalizarea, marţi, a unui memorial al primei victime a unui atac rasist din Norvegia, de tentativa de atentat de la o moschee de lângă Oslo din 2019 şi de ameninţările pe care continuă să le primească supravieţuitori ai masacrului de la Utoya.

La 22 iulie 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a comis un atentat cu o maşină capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, loc în care se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist, unde a ucis 69 de persoane. În 2012, Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă, şi anume 21 de ani de închisoare.

„A crescut pe străzile noastre, era de aceeaşi religie cu noi şi avea aceeaşi culoare a pielii ca majoritatea celor din această ţară. Era de-al nostru, dar nu unul dintre noi, cei ce respectăm democraţia”, a spus Stoltenberg.

„Este unul dintre cei care cred că au dreptul să ucidă pentru a-şi atinge obiectivele politice, indiferent dacă sunt de dreapta sau de stânga, dacă se consideră creştini sau musulmani”, a adăugat fostul premier norvegian, în referire la autorul atacurilor din 2011.

„Nu putem lăsa ura fără răspuns”, a afirmat la rândul ei actuala şefă a executivului, Erna Solberg, subliniind că în ultimii zece ani s-au luat mai multe măsuri pentru a îmbunătăţi pregătirea serviciilor de securitate şi combaterea tuturor formelor de extremism.

Dar cea mai importantă apărare „împotriva intoleranţei şi a discursurilor de ură trebuie să o construiască fiecare în interior”, a adăugat Stoltenberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here