Un fenomen macabru îi îngrozește pe danezi: Milioanele de nurci ucise au început să iasă din morminte

Danemarca se confruntă cu un fenomen macabru care îngrozește populația și alertează autoritățile. Cadavrele nurcilor ucise de teamă că ar putea fi purtătoarele unei mutații a coronavirusului au început să iasă din morminte.

Îngropate în garbă, la mică adâncime, milioanele de nurci sacrificate de teama SARS-CoV-2 ies acum din pământ. Experții explică fenomenul prin acumularea de gaze din descopunere și natura solului nisipos.

Pe măsură ce cadavrele se descompun, se pot forma gaze. Acest lucru face ca solul să se umfle. În acest fel, în cele mai grave cazuri, nurca este împinsă din pământ”, a declarat Thomas Kristensen, un purtător de cuvânt al poliției naționale, pentru postul național de radio DR, potrivit The Guardian.

Poliția din Iutlanda de Vest, unde câteva mii de nurci au fost îngropate într-o groapă comună pe un câmp de antrenament militar, au încercat să combată fenomenul macabru aruncând pământ suplimentar deasupra cadavrelor animalelor îngropate în tranșee de un metru adâncime.

Populația se teme însă de răspândirea altor viruși, de contaminarea solului, dar și a apei.

Se pare că nimeni nu știe cu adevărat care sunt consecințele. Trebuie să mărturisesc că mi se pare îngrijorător. Cel puțin doi primari locali ceruseră să fie dezgropate și incinerate nurcile. În cel mai rău caz, poluarea ar putea afecta câțiva ani apa subterană de băut”, a avertizat Susan Munster, directorul Agenției apelor pentru Jyllands Posten.

Ministerul danez al mediului a încercat să calmeze spiritele, afirmând că procesul descompunerii este temporar și nu prezintă risc de contaminare.

În octombrie, circa 17 milioane de nurci au fost ucise și îngropate în gropi comune, pe terenurile armatei, după ce guvernul danez a anunțat că a fost înregistrată o mutație de coronavirus care a generat temerea că s-ar putea transmite la oameni. Ulterior, premierul danez a anunțat că nu sunt dovezi ale transmiterii mutației la om, iar săptămâna trecută tot el a recunoscut că încă din septembrie nu a mai existat nicio nurcă bolnavă în Danemarca, deși, o lună mai târziu autoritățile au dispus uciderea a milioane de animale. 

În urma scandalului declanșat după uciderea nurcilor, ministrul danez al alimentaţiei şi agriculturii, Mogens Jensen, a demisionat pe 18 noiembrie.

Există acum numeroase îndoieli dacă acest sacrificiu are o bază științifică corectă. În același timp, Guvernul elimină mijloacele de trai pentru un număr mare de oameni fără a avea efectiv drepturile legale pentru a face acest lucru”, a declarat Jacok Ellemann-Jensen, liderul celui mai mare partid de opoziție, Venstre.

La rândul său, Frederik Waager, profesor de drept la University of Southern Denmark a precizat că ordinul de eliminare a nurcilor este „ilegal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here