Un fost oficial de la Beijing a primit o mită de 13,6 milioane de dolari în cutii cu fructe de mare

Un fost oficial din China a dezvăluit că a primit o mită de 13,6 milioane de dolari în cutii mici cu fructe de mare, relatează The Times.

Sun Lijun, viceministrul securității publice până în 2020, a declarat într-o mărturisire televizată că a primit cutii pline cu numerar de cinci ori pe an de la Wang Li-ke, care a fost numit ulterior șef de poliție în provincia Jiangsu.

De fiecare dată mi-a dat 300.000 de dolari, plasați într-o cutie micuță cu fructe de mare”, a spus Sun, în vârstă de 53 de ani. „El mă anunța că mi-a adus niște «fructe de mare» și eu știam ce vrea să spună.”

Wang lucra la acea vreme în provincia nord-estică Liaoning, renumită pentru producția de crabi și pește.

În schimbul mitei, Sun a spus că i-a „oferit asistență” acestuia, deoarece Wang, în vârstă de 57 de ani, a fost promovat. „L-am văzut ca pe unul dintre oamenii mei”, a declarat Sun.

Știrea a provocat indignare față de corupția guvernamentală din China.

Mitele vine adesea mascate în cutii cu prăjituri și ceaiuri, dar pot include și obiecte valoroase precum operele de artă.

Când președintele Xi Jinping a venit la putere la sfârșitul lui 2012, a lansat o campanie anticorupție nu numai pentru a restabili încrederea publicului în partid, ci și pentru a-i epura pe potențialii rivali politici sau pe cei considerați ca nefiind suficient de loiali față de el.

Pentru a descuraja colegii de partid și pentru a câștiga încrederea publicului, Partidul Comunist i-a obligat pe oficialii corupți să apară la televizor pentru a-și mărturisi ilegalitățile comise.

În primul episod al serialului intitulat „Toleranță Zero”, difuzat de CCTV, televiziunea chineză de stat, Sun a recunoscut că a comis „multe greșeli”.

A fost deposedat de calitatea de membru al Partidului Comunist și de toate titlurile oficiale în septembrie. Săptămâna trecută a fost acuzat de luare de mită, manipulare a pieței de valori mobiliare și deținere ilegală de arme. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă ani mulți de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here