Un martor al acuzării în procesul de corupție al lui Netanyahu a murit în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni

Sursa: Facebook

Haim Geron, un martor al acuzării în procesul în care fostul premier israelian Benjamin Netanyahu este judecat cu privire la corupţie, şi soţia acestuia, Esti, au murit luni în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni în Grecia, anunță Times of Israel, citat de News.ro.

Avionul era pilotat de Geron, fost director adjunct din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, și se pare că prăbușirea ar fi fost cauzată de o defecţiune tehnică.

Numele celor doi, singurele victime, au fost anunţate în mod public marţi.

Geron a fost director general adjunct însărcinat cu ingineria şi licenţierea la Ministerul israelian al Comunicaţiilor. Presa greacă scrie că cei doi se aflau la bordul unui avion cu un singur motor, care s-a prăbuşit pe Insula Samos, în apropiere de Turcia.

Cele două corpuri au fost luate de la locul tragediei, a declarat un oficial din cadrul Pazei de Coastă elene, potrivit Haaretz.

Presa greacă scrie că avionul, de tip Cessna 172, părea să fi avut o problemă tehnică şi că a „dispărut” de pe radar.

Netanyahu este judecat în mai multe dosare de corupție

Fostul premier israelian este judecat în trei dosare de corupţie, denumite cazurile 1000, 2000 şi 4000, iar în cel mai grav dintre ele, cazul 4000, fostul premier este acuzat de abuz de putere pe când era premier şi ministru al Comunicaţiilor, în perioada 2014-2017.

El este acuzat de faptul că s-a folosit de funcţia de premier pentru a beneficia ilegal de pe urma intereselor de afaceri ale lui Shaul Elovitch, acţionarul majoritar al companiei în domeniul telecomunicaţiilor Bezeq.

Elovitch i-ar fi oferit lui Netanyahu şi familiei acestuia, în schimb, relatări pozitive pe site-ul Walla, pe care-l deţine, permiţând cu regularitate unor asociaţi şi familiei lui Netanyahu să stabilească politica editorială şi conţinutul site-ului.

Acuzațiile aduse lui Benjamin Netanyahu

În mai 2020, Geron, de profesie avocat, a vorbit la postul de radio 103FM despre mărturia sa în procesul împotriva lui Netanyahu.

El preciza atunci că mărturia sa a vizat dezvoltarea infrastructurii fibrei optice în Israel, industria telecomunicaţiilor şi serviciile de telefonie. Întrebat dacă cunoaşte vreo activitate infracţională la minister, Geron declara atunci că „tribunalul este singurul care poate stabili dacă ceva este infracţiune sau nu”.

El a subliniat la acea vreme că nu a fost interogat despre acordul Bezeq-Yes, un element-cheie al procesului.

Acest acord, încheiat în 2015, i-a adus lui Elovitch milioane de dolari, acuză procuratura israeliană, iar intervenţia lui Netanyahu, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, în vederea aprobării acestui acord face parte înţelegerea sa cu Elovitch, potrivit procuraturii.

Procesul împotriva lui Netanyahu s-a reluat luni, prin interogatoriul încrucişat al unui martor-cheie al acuzării, fostul CEO al site-ului Walla, Ilan Yeshua.

În „cazul 1000”, Netanyahu este acuzat că a primit în mod ilegal cadouri de la miliardari.

În „cazul 2000” este vorba despre un acord reciproc avantajos cu editorul cotidianului Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, care i-a oferit lui Netanyahu o acoperire favorabilă în publicaţia sa în schimbul unor prevederi legislative care să slăbească o publicaţie rivală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here