Studiu: Varianta Omicron este „în mod semnificativ rezistentă” la vaccinuri. Rapelurile par să nu ajute prea mult

Un nou studiu de la Universitatea Columbia arată că varianta Omicron este „în mod semnificativ rezistentă” la vaccinuri, iar rapelurile ar putea să nu ajute prea mult. Sunt vești proaste pentru țară, pe măsură ce Omicron se răspândește, iar cazurile de COVID-19 cresc la nivel național, scrie New York Post.

O caracteristică izbitoare a acestei variante este numărul mare de mutații care reprezintă o amenințare la adresa eficacității vaccinurilor și terapiilor cu anticorpi actuale împotriva COVID-19”, potrivit studiului realizat de peste 20 de oameni de știință de la Columbia și de la Universitatea din Hong Kong.

Varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie și se crede că va deveni în curând tulpina dominantă în SUA, eclipsând varianta Delta.

Oamenii de știință își exprimă îngrijorarea, în studiul publicat miercuri, că mutațiile „extensive” ale variantei pot „compromite foarte mult” vaccinul, chiar neutralizându-l. Raportul spune că injecțiile de rapel previn o parte din neutralizare, dar varianta „poate reprezenta în continuare un risc” pentru cei cu a treia doză de vaccin.

„Chiar și o a treia injecție de rapel poate să nu protejeze în mod adecvat împotriva infecției cu Omicron”, arată studiul, adăugând că este încă inteligent să faceți un rapel.

Rezultatele sunt „în conformitate cu datele clinice emergente privind varianta Omicron care demonstrează rate mai mari de reinfecție (…)”, au spus autorii.

Un studiu recent a arătat că Omicron este de aproximativ 70 de ori mai transmisibil decât Delta, dar mai puțin sever.

Noul studiu Columbia se încheie cu un avertisment grav și un apel la acțiune către comunitatea științifică.

„Nu este prea exagerat să credem că acest [COVID-19] este acum doar la o mutație sau două de a fi pan-rezistent la anticorpii actuali”, se spune. „Trebuie să elaborăm strategii care să anticipeze direcția evolutivă a virusului și să dezvoltăm agenți care vizează elemente virale mai bine conservate.”

Peste 5,3 milioane de oameni din întreaga lume, din care peste 802.000 în SUA, au murit  din cauza COVID-19, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here