Biroul Electoral Central (BEC) a emis, sâmbătă, o decizie prin care calitatea de partid politic parlamentar trebuie îndeplinită la momentul completării birourilor electorale județene, ale sectoarelor din București și a biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

De calitatea de partid parlamentar depinde prezenţa în secţiile de votare a reprezentanţilor candidaţilor. Termenul pentru completarea biroului electorale expiră duminică, iar ALDE nu mai are grup parlamentar, ceea ce înseamnă că Mircea Diaconu nu va avea reprezentanţi în secţiile de votare. Călin Popescu Tăriceanu a acuzat PSD pentru această situaţie.

„Ieri Biroul Electoral Central, în dispreţ faţă de lege şi de realitatea politică, a decis că Mircea Diaconu, candidatul susţinut de ALDE şi de Pro România, nu are dreptul la reprezentanţi în secţiile de votare. Iar fără reprezentanţi, orice candidat important este lăsat fără minima protecţie în faţa tentaţiei aranjamentelor de culise. Vorbim permanent de competiţie onestă, de dreptul neîngrădit la vot, dar facem tot posibilul să „aranjăm” o procedură cât mai netransparentă şi mai nedemocratică, una care să-i avantajeze pe „ai noştri” în detrimentul „altora”″, a arătat sâmbătă Călin Popescu Tăriceanu.

În aplicarea prevederilor art. 18 alin. (3), art. 20 alin. (2) și art. 22 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, calitatea de partid politic parlamentar trebuie îndeplinită la momentul completării birourilor electorale județene, a birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, a biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate si a birourilor electorale ale sectiilor de votare”, se arată în decizia BEC de sâmbătă, publicată pe site-ul instituției.

Printr-o decizie emisă joi, BEC a stabilit că „prin sintagma ‘partide politice parlamentare care au propus candidați’ (…) se înțelege ‘orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianșe politice si alianțe electorale care au în componenșă cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive’”.

De asemenea, BEC a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea pe buletinele de vot a candidaților la alegerile prezidențiale. Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă, conform unui comunicat de presă al BEC.

Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu, potrivit sursei citate.

BEC a anunțat, vineri, că lista candidaturilor rămase definitive la prezidențiale cuprinde 14 persoane.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here