Un personaj-cheie a fost grațiat în cazul asasinării jurnalistei malteze Daphne Galizia

Un bărbat care susţine că ştie cine este „creierul” asasinării jurnalistei de investigaţii malteze Daphne Caruana Galizia a fost graţiat luni, transmite politico.eu, potrivit Agerpres.

Guvernul maltez a anunţat într-o declaraţie că Melvin Theuma – descris drept un „intermediar” în presa locală – a fost graţiat, astfel că „el poate depune mărturie în legătură cu faptele” petrecute.

Graţierea este extinsă la „alte infracţiuni în care se presupune că Theuma ar fi putut fi implicat, dar poate fi retrasă dacă el nu respectă condiţiile impuse”.

Premierul maltez Joseph Muscat a oferit graţierea săptămâna trecută după ce Melvin Theuma, care a fost arestat pentru spălare de bani, declarase că poate face legătura între persoana suspectată de ordonarea uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia şi cei care au comis asasinatul, precum şi persoanele care au contribuit la furnizarea încărcăturii explozive folosite în asasinat.

La o zi după oferirea graţierii, poliţia malteză l-a arestat pe Yorgen Fenech, un om de afaceri proeminent, în timp ce încerca să fugă din Malta la bordul iahtului său de lux.

Context

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi – fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat – au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei, în faţa instanţei ei pledând nevinovat.

Pe popularul său blog, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori.

Însuşi premierul maltez a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here