Maladiile misterioase ale diplomaților americani din Cuba și China, provocate printr-o tehnică folosită în trecut de URSS

Diplomaţi americani, care au suferit de simptome misterioase la ambasadele SUA din Cuba şi China, au fost – probabil – victime ale unei iradieri cu microunde „dirijate”, similară celei utilizate de Uniunea Sovietică, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Noul raport al Secţiei de Ingerinei a Academiei Naţionale de Ştiinţă (National Academies of Sciences, Engineering), comandat de Departamentul de Stat american, este cea mai recentă tentativă de a găsi o explicaţie simptomelor derutante care au început să apară la sfârşitul anului 2016 printre membrii personalului Ambasadei SUA la Havana.

Între sfârşitul anului 2016 şi luna mai 2018, mai mulţi diplomaţi americani şi canadieni aflaţi la post în capitala cubaneză s-au plâns de probleme de sănătate de origine necunoscută. Potrivit unei evidenţe a guvernului american, 26 de membri ai ambasadei SUA au fost afectaţi la început.

Unii au raportat că au auzit sunete acute similare celor ale greierilor în casă sau în hoteluri, ceea ce a condus iniţial la teoria unui atac sonor. O înregistrare audio a sunetului de dronă persistent a fost realizată de personalul american din Cuba.

Studiul asupra maladiilor publicat sâmbătă a relevat că simptomele par „a fi în concordanţă cu efectele energiei direcţionate, cu frecvenţă radio pulsatorie”, opinează raportul Secţiei de Inginerie a Academiei de Ştiinţă, aceasta fiind explicaţia cea mai plauzibilă pentru simptomele de dureri de cap, stări de vomă, asurziri şi dificultăţi cognitive.

Raportul menţionează că această explicaţie este mai probabilă decât alte cauze considerate anterior ca fiind maladii tropicale sau probleme psihologice.

Studiul nu a numit sursa energiei şi nu a spus că ea provine de la un atac, deşi a notat că cercetări anterioare asupra acestui tip de răniri fuseseră efectuate în fosta Uniune Sovietică. Se ştie că sovieticii au atacat Ambasada SUA la Moscova cu microunde în anii 1970 şi 1980.

În raportul său, comitetul format din 19 membri a notat că s-a confruntat cu provocări importante în încercarea de a clarifica misterul medical.

Printre ele, toţi diplomaţii nu au semnalat aceleaşi simptome şi cercetarea Academiei Naţionale de Ştiinţă nu a avut acces la toate studiile precedente asupra maladiilor, dintre care unele sunt clasificate.

„Comitetul a considerat aceste cazuri destul de preocupante, în parte din cauza rolului plauzibil al energiei frecvenţei radio pulsatorii dirijate atât ca mecanism, cât şi ca suferinţe şi debilităţi importante care s-au produs la unele dintre aceste persoane”, a declarat preşedintele comitetului, David Relman, profesor de medicină la Universitatea Stanford.

„În calitate de naţiune trebuie să tratăm aceste cazuri specifice, precum şi posibilitatea unor cazuri viitoare cu o abordare concertată, coordonată şi globală.”

Acest „sindrom Havana” a constituit mult timp subiectul unor speculaţii, ţinând seama de natura simptomelor, localizarea mesajelor şi tăcerea guvernului american.

Secretarul de stat american Mike Pompeo afirmase în octombrie că „resurse semnificative ale guvernului american au fost consacrate cercetării acestui mister, în care peste 40 de angajaţi ai executivului SUA au fost afectaţi între anii 2016-2018.

Departamentul de Stat declarase în iunie 2018 că a adus acasă diplomaţi de la Consulatului american din Guanghzhou, în China, din cauza îngrijorării că ei sufereau de aceleaşi simptome.

Aceste maladii au determinat SUA să-şi reducă cu mai mult de jumătate numărul diplomaţilor la Havana în 2017.

Raportul de sâmbătă marchează pentru prima dată când Washingtonul oferă oficial o explicaţie, deşi puţin concludentă, potrivit Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here