Un ping-pong nesfârșit: Dosarul de corupție al Sorinei Pintea, pasat între instanțe

Foto: INQUAM/Ovidiu Dumitru Matiu

Magistrații Înaltei Curți vor discuta miercuri, 3 februarie, ce instanță este competentă să judece dosarul în care Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, este acuzată de luare de mită.

Cazul este pe rolul instanțelor din România de nouă luni, din aprilie 2020, dar procesul încă nu a început, deoarece s-a aflat în faza de Cameră Preliminară, scrie Ziare.com.

S-a ajuns la aceasta situație după ce Tribunalul București a declinat inițial procesul la Tribunalul Maramureș. Nici nu s-a înregistrat bine dosarul la noua instanță, că judecătorii din Baia Mare l-au declinat înapoi la instanța din Capitală.

Cronologia:

  • 30 aprilie 2020 – DNA finalizează dosarul Sorinei Pintea și trimite dosarul la Tribunalul București.
  • 2 decembrie 2020 – Tribunalul București declină procesul la Tribunalul Maramureș.
  • 23 decembrie 2020 – Tribunalul Maramureș declină procesul la Tribunalul București. Instanța sesizează Înalta Curte în vederea soluționării conflictului negativ de competență.
  • 3 februarie 2021 – Înalta Curte urmează să stabilească ce instanță este competentă.

Pe de altă parte, într-un alt caz, pe 21 decembrie, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a cerut Curții de Apel Cluj strămutarea dosarului de la Tribunalul Maramureș, conform portalului instanțelor. Cazul a fost însa amânat pe 9 februarie, pentru ca Înalta Curte sa soluționeze conflictul de competență.

La sfarsitul lunii aprilie 2020, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită în forma continuată.

Conform rechizitoriului, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Pintea, în calitatea de manager al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în doua tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică.

Contractul avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator -sală de chirurgie cardiovasculară și toracică și spatii adiacente din Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare” și era încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here