Operațiune internațională împotriva activităților ilegale de pe ”internetul ascuns”: 179 de arestări și sute de kilograme de droguri confiscate

O vastă operaţiune care i-a vizat pe infractorii de pe „dark web”, partea ascunsă a internetului, a permis arestarea a 179 de presupuşi vânzători de produse ilicite în SUA şi în Europa, a anunţat marţi agenţia europeană de poliţie Europol, relatează AFP și Forbes, potrivit Agerpres.

Forţele de ordine americane au arestat 121 de persoane, în timp ce alţi suspecţi au fost reţinuţi în Germania, Regatul Unit, Olanda, Austria şi Suedia, a anunţat Europol într-un comunicat. Potrivit agenţiei cu sediul la Haga, suspecţii efectuau zeci de mii de vânzări de produse ilicite pe „dark web”, care este plin de activităţi ilegale.

Operaţiunea, la care au participat diverse agenţii guvernamentale americane, printre care şi FBI, a dus la confiscarea a peste 5,5 milioane de euro (6,5 milioane de dolari) în bani şi monede virtuale.

Poliţia a confiscat şi circa 500 kg de droguri, în special fentanil, oxicodonă şi heroină, precum şi circa 60 de arme de foc, a precizat Europol, care a coordonat operaţiunea împreună cu unitatea europeană de cooperare judiciară Eurojust.

Acest anunţ „le trimite un mesaj puternic” infractorilor activi pe „dark web”, estimează Edvardas Sileris, şeful Centrului european de combatere a criminalităţii cibernetice din cadrul Europol.

Internetul ascuns nu mai este ascuns şi activitatea voastră anonimă nu mai este anonimă. Forţele de ordine sunt hotărâte să-i urmărească pe infractori, indiferent unde operează, fie în stradă, fie în spatele unui calculator”, a declarat Sileris, citat în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here