Un tablou uitat într-un castel din Franța poate fi un da Vinci necunoscut

Un tablou nesemnat, uitat într-un castel francez şi reprezentând un bărbat care seamănă cu diplomatul, politicianul şi filosoful italian Niccolo Machiavelli, va fi supus unei expertize prin care oamenii de ştiinţă vor să verifice dacă pictura în cauză reprezintă o operă a maestrului renascentist Leonardo da Vinci, informează AFP.

Descoperită în primăvara anului 2019 în arhivele castelului Valencay din centrul Franţei, această pictură pe lemn cu dimensiunile de 55 centimetri x 42 centimetri, nesemnată, prezintă un bărbat a cărui identitate este necunoscută, bărbos, cu craniul pleşuv şi de o vârstă incertă, îmbrăcat în negru şi cu o privire misterioasă.

Potrivit arhivelor castelului, ar fi vorba despre un portret al lui Niccolo Machiavelli, un celebru gânditor italian din Renaştere, realizat de compatriotul său Leonardo da Vinci, a scris Agerpres.

„L-am pus pe portar să ambaleze şi să expedieze cu trenul o cutie ce conţine un tablou (Machiavelli, pictat de Leonardo da Vinci)”, se afirmă într-o notă redactată de administratorul castelului în anul 1874.

„Însă, chiar dacă arhivele spun acest lucru, nu înseamnă neapărat că este şi adevărat”, a declarat Anne Gerardot, directoarea Arhivelor Departamentale din Indre (departament al Franţei, n.r.), care coordonează de peste un an lucrări ample de cercetare ce vizează acest tablou controversat.

Directoarea castelului, Sylvie Giroux, a reamintit că imobilul a aparţinut prinţului de Talleyrand, „care era un colecţionar de opere de artă foarte bogat şi care deţinea colecţii magnifice”, a menționat Agerpres.

Săptămâna aceasta, o icoană pe care o bătrână din nordul Franței o ținea pe peretele din bucătărie, a fost vândută cu 24 de milioane de euro. Fără se știe, pensionara deținea o lucrare a unui pictor pre-renascentist, veche de peste 700 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here