Unde a dus Kim Jong-un Coreea de Nord, în 10 ani – analiză Reuters

Sursa: Xinhua

La zece ani după ce Kim Jong Un a preluat puterea, Coreea de Nord este mai bine înarmată, dar profund izolată și mai dependentă de China, în ciuda speranțelor suscitate, dar năruite, de transformare economică sau deschidere internațională, sub tânărul președinte, notează Reuters.

<< Încercarea lui Kim de a dota țara cu arme nucleare a definit primii săi 10 ani la putere, dar analiștii spun că drumul acesta l-a lăsat izolat și se confruntă, probabil, cu cele mai mari provocări de până acum.

Aceste arme ar putea sta în calea progreselor politice necesare pentru a îmbunătăți o economie distrusă și pentru a împiedica milioane de oameni să moară de foame, în contextul în care lockdown-urile pricinuite de Covid, dar și sancțiunile în curs au crea o dependență prea mare de China.

Kim a îmbrățișat un stil diferit față de tatăl său idiosincratic, căutând să „normalizeze” Coreea de Nord prin instituționalizarea puterii și delegarea mai multor atribuții, prin câștigarea respectului internațional prin arme nucleare și summit-uri cu lideri străini, ca și prin manifestări de transparență și empatie față de îmbunătățirea vieții cetățenilor de zi cu zi.

Uneori, acest lucru a ridicat așteptări de reformă economică în statul socialist sau de schimbări în relația acestuia cu rivali de lungă durată, precum Statele Unite și Coreea de Sud.

Dar schimbarea sistemică nu a reușit să se materializeze, deoarece Kim a continuat multe dintre cele mai rele practici ale tatălui său, de la lagărele de prizonieri politici și execuțiile brutale, până la controlul strict asupra economiei și societății.

„Cred că experiența guvernării lui Kim, pentru nord-coreenii obișnuiți, a fost un moment de speranță în acei primi ani, urmat de regresie”, afirmă Christopher Green, specialist în Coreea, la Universitatea Leiden, din Țările de Jos.

Kim va trebui să ia decizii grele cu privire la comerțul cu arsenalul său pentru a obține scutirea de sancțiuni sau pentru a găsi alte modalități de a stimula economia, cum ar fi printr-o relație de neîncredere, dar vitală, cu China sau permițând mai multă deschidere economică și socială fără a pierde controlul politic.

„(Sancțiunile) pun o limită superioară a ceea ce poate face cu economia sa, dar nu înseamnă că nu poate ajunge într-un punct care să fie mult mai confortabil pentru oameni decât cel în ​​care se află acum”, arată Robert Carlin, un fost ofițer CIA, acum cu Centrul Stimson din Washington.

După pagubele cauzate de pandemie, apelurile la o deschidere controlată pot fi auzite din nou în rândurile elitei regimului, dar provocările de a transforma situația internațională în favoarea Coreei de Nord sunt la fel de mari ca întotdeauna, mai susține Green.

„Fără o creștere mare a capitalului străin, cauza reformei economice este aproape sigur condamnată”, a adăugat el.

Arme pentru sancțiuni

Sub conducerea lui Kim, Coreea de Nord a efectuat patru dintre cele șase teste de arme nucleare – inclusiv ceea ce pare a fi prima sa bombă cu hidrogen – și a dezvoltat o serie de rachete balistice intercontinentale cu rază de acțiune capabilă de a lovi până în Statele Unite.

Pentru Kim, acel arsenal constituie „sabia magică” menită să protejeze Coreea de Nord – și domnia sa – de amenințările externe, făcând în același timp țara egală cu alte puteri nucleare.

Dar a și adus Coreea de Nord în pragul războiului cu Statele Unite, în 2017, și i-a determinat chiar pe partenerii țării, din China și Rusia, să aprobe sancțiuni stricte ale ONU.

Încercările lui Kim de a obține scutirea de sancțiuni și un avânt în relațiile cu Statele Unite au dus la summituri istorice și fără precedent cu președintele american Donald Trump, dar de atunci discuțiile cu Washingtonul s-au blocat, cel dintâi cerând Phenianului să predea unele dintre armele sale înainte de atenuarea oricăror sancțiuni.

Kim va continua probabil să „joace dur” în diplomația nucleară, deoarece dezvoltarea în continuare a armelor nucleare îi va spori pârghia politică și puterea de negociere atât în ​​cadrul negocierilor, cât și în timpul impasurilor, susține Duyeon Kim, de la Center for a New American Security, din SUA.

„Ne putem aștepta să-l vedem în continuare modelându-și imaginea personală și pe a țării sale ca fiind normală, modernă și avansată în toate sectoarele, în special în cele nucleare și economice, și chiar în afacerile externe, atunci când pandemia va înceta”, a adăugat ea.

După ce a trimis relația China-Coreea de Nord la un minim istoric, acordând prioritate dezvoltării armelor nucleare și rachetelor, apoi criticând dur Beijingul pentru sprijinirea sancțiunilor, Kim a reușit să repare rapid legăturile, a declarat Zhao Tong, expert în securitate strategică la Beijing.

China contează acum pentru marea majoritate a comerțului internațional limitat al Coreei de Nord, iar guvernele actuale din ambele țări împărtășesc obiectivele de a promova ideologia socialistă și de a contracara influența occidentală, declară Zhao.

Potrivit acestuia, „în ciuda preferinței lui Kim pentru diversificarea parteneriatelor internaționale ale Coreei de Nord, este probabil să continue să se bazeze foarte mult pe sprijinul Chinei și al unui număr mic de alte țări care au aceleași opinii”.

Înăsprirea controlului

În primii săi ani, Kim Jong Un a experimentat reforme economice pentru a genera surplusurile de care avea nevoie pentru a struni rețelele de sprijin pentru conducerea sa autocratică, afirmă Green.

„Dar se pare că riscurile și opoziția față de acest lucru au devenit prea mari în timp și a renunțat”, mai arată expertul.

Un investigator al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a avertizat că păturile vulnerabile din Coreea de Nord riscă înfometarea dacă situația economică și alimentară nu se inversează.

Pandemia a dus la consolidarea și mai mare a controlului guvernului asupra economiei, punând la îndoială viitorul piețelor negre, ca și afacerile oficiale pe care mulți nord-coreeni au ajuns să se bazeze.

Guvernul lui Kim a permis proliferarea noilor tehnologii, în Coreea de Nord, cum ar fi telefoanele mobile, dar activiștii spun că, simultan, a adoptat o abordare mai high-tech a supravegherii și controlului politic opresiv, în timp ce încearcă să scoată în afara legii și să elimine influența străină și orice semn de protest intern.

Totuși, nu este prea târziu pentru Kim să își respecte promisiunile de a îmbunătăți viața în Coreea de Nord dacă îmbrățișează diplomația, declară Ramon Pacheco Pardo, expert în Coreea la King’s College din Londra.

„În cele din urmă, perioada cu Kim la putere ar putea fi definită de capacitatea sa de a ridica nivelul de trai al nord-coreenilor obișnuiți, odată ce pandemia s-a încheiat”, a spus el. >>

Delirul propagandei | Kim Jong-un prin zăpădă, călare pe un cal alb

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here