UNESCO – Veneţia a evitat in extremis înscrierea în lista Patrimoniului mondial în pericol

Sursa: Pixabay

Veneţia a evitat in extremis joi înscrierea în lista Patrimoniului mondial în pericol, propusă de UNESCO cu puţin timp înainte de anunţul Italiei de a interzice navele de croazieră să pătrundă în lagună, scrie AFP, preluată de News.ro.

Comitetul Patrimoniului mondial reunit la Fuzhou, în China, a luat act de această interdicţie care va intra în vigoare la 1 august. Autorităţile italiene au timp până pe 1 decembrie 2022 să anunţe din nou ceea ce au realizat pentru conservarea ecosistemului şi patrimoniului istoric excepţional al Veneţiei.

Ministrul italian al Culturii şi Patrimoniului, Dario Franceschini, s-a arătat mulţumit de decizia comitetului. Dar „atenţia lumii asupra Veneţiei trebuie să rămână puternică”, a prevenit el, făcând apel „la dezvoltarea durabilă a acestui bun unic”.

Comitetul UNESCO a justificat decizia – aprobată în ciuda rezervelor Norvegiei – după ce a primit „o informaţie de ultim moment” despre un decret adoptat de Consiliul de miniştri la Roma pe 13 iulie, conform căruia tranzitarea de „mastodonţi de mare” în centrul istoric al Veneţiei este de domeniul trecutului.

Începând cu 1 august va fi interzisă intrarea în bazinul San Marco, canalul San Marco şi canalul Giudecca a vaselor de mai mult de 25.000 de tone, a celor de peste 180 de metri lungime şi gabaritul aerian de 35 de metri.

ONG-ul Europa Nostra a salutat joi „un pas în direcţia bună” în cadrul reuniunii comitetului în videoconferinţă. „Dar marile ambarcaţiuni ar trebui să părăsească complet laguna”, a spus purtătorul său de cuvânt Sneska Quaedvlieg-Mihailovic.

UNESCO nu a semnat un cec în alb Italiei: Roma va trebui „să elaboreze o propunere şi un ansamblu de măsuri, cu un calendar de asemenea” înainte de cea de-a 46-a reuniune a Comitetului în 2023, potrivit textului final.

Italia va fi nevoită să prezinte şi „un raport actualizat despre starea de conservare până la 1 decembrie 2022”.

Înscrierea în lista Patrimoniului în pericol nu este „o pedeapsă”, asigură UNESCO, chiar dacă poate fi percepută „drept o dezonoare”.

Cât durează Covid-ul lung? Un număr semnificativ de oameni suferă de așa ceva, și e posibil ca unii să nu-și revină niciodată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here