Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași a decis, joi, că examenele programate în sesiunea din semestrul al doilea al anului universitar și examenele de finalizare a studiilor (licență, diplomă, disertație și absolvire) să se susțină în sistem online.

La toate cele 15 facultăți ale Universității, la admiterea din acest an, la studii de licență, s-a renunțat la probele scrise, potrivit unui anunț postat pe site-ul instituției. Rector la această universitate este fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

De asemenea, la solicitarea studenților, s-a decis organizarea unei sesiuni speciale de examene semestriale (de restante, măriri de notă etc.), în prima parte a lunii septembrie, și pentru alți studenți interesați, în afară de bursierii Erasmus.

În aceeași perioadă a lunii septembrie, va fi organizată și o sesiune specială de examene de finalizare a studiilor (licență, diplomă, disertație și absolvire) la care se vor putea înscrie atât studenții Erasmus, cât și studenții care, din motive obiective, generate de starea de urgență sau de consecințele acesteia, nu s-au putut înscrie și prezența la sesiunea obișnuită din vară.

Reacțiile studenților

Reprezentanții elevilor din anul IV de la Facultatea de Drept au reacționat joi seară. Într-o postare pe Facebook, studentul Darius Lăcătuș explică de ce nu ede acord cu deciile luate. Demersul sau este susținut și de alți studenți, reprezentanți în Consiliul Facultății de Drept sau în Senatul UAIC, și de președintele ELSA Iași.

Condamnăm în mod ferm aprobarea deciziei de a schimbă modalitatea de evaluare a examenului de licență în mod injust și inechitabil, fără a ține cont de propunerile și sugestiile studenților vizați în mod direct de către acest examen important.

Potrivit aprobării documentelor (procedurilor) în ședința Senatului, examenul de licență se va susține în mod unitar de toate facultățile din cadrul UAIC, sub formă examinării orale în cadrul platformelor online, fapt ce încalcă în mod grav principiul predictibilității actului academic, care este abandonat prin faptul că nu s-a ținut seama de examenul de finalizare de studii de licență aferent Facultății de Drept, care solicită o pregătire temeinică, în acord cu formatul scris tip grilă,” explică Lăcătuș.

S-ar încalca drepturile studenților?

Potrivit acestuia, susținerea acestui examen important sub modalitatea examinării orale în mediul online se află într-o vădită contradicție cu principiile consacrate de metodologia examenelor de admitere în profesiile cu specific juridic.

Considerăm inadmisibilă abordarea forurilor decizionale ale Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, de a uniformiza modalitatatea de susținere a examenelor la nivelul fiecărei facultăți, ignorând cu bună știință dificultățile și complexitatea examenelor de finalizare de studii (licență sau disertație) aferente specificului fiecărei facultăți în parte.

Criticăm, astfel, susținerea examenului de licență sub modalitatea examinării orale, care ar putea conduce la grave încălcări ale drepturilor studenților în ceea ce privește egalitatea și liberul acces la învățământ, în situația de față, fiind în mod direct condiționate de o infrastructură tehnică și acces la Internet.

De asemenea, subiectivismul pe care-l presupune o asemenea formă de examinare din partea comisiei de examen online ar fi unul inevitabil, de aceea, ne opunem examenului de licență în format online, bazat pe subiecte de tip oral,” concluzionează Lăcătuș.

Sursa: ziare.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here